Polisens expert Nina Rung om överfallsvåldtäkterna: ”Nu vet inte jag hennes berusningsgrad”

Genrebild.
  • Fredag 24 aug 2018 2018-08-24
E-post 1021

SVERIGE När Nina Rung, utredare vid polisen med bakgrund inom bland annat genusforskning, diskuterade våldtäkter i torsdagens Studio Ett i Sveriges Radio tog hon bland annat upp offrets berusningsgrad. Många har reagerat starkt på Rungs uttalande.

Nina Rung arbetar vid polisen med att utreda grovt våld i nära relationer, och har studerat kriminologi och genusvetenskap vid Stockholms Universitet. Rung är en ofta förekommande debattör som bland annat anser att sexuella övergrepp har en tydlig koppling till porrkonsumtion.

I torsdagens ”Studio Ett” diskuterade Nina Rung veckans Uppdrag Granskning, som granskade nationell bakgrund för dömda våldtäktsmän.

Läs även: Studio ett avbokade Ann Heberlein – utan förklaring

Rung hävdar bland annat i programmet att det är stor skillnad på vilka som anmäls och vilka som sedan döms. Hon menar också att det begås så många allvarliga sexualbrott i landet, 190 000 är en siffra Rung nämner, att det blir vilseledande att dra slutsatser av det lilla antal som döms för våldtäkt.

– Vad är det som gör att män, oavsett härkomst, om de är födda i Sverige eller i Afghanistan eller vilket land som helst, faktiskt går över kvinnor och barns gränser på så vis att de faktiskt våldtar? frågar Rung i programmet, och menar att det är en mycket bättre fråga för forskningen än frågan om överrepresentation bland olika grupper.

”Nu vet inte jag hennes berusningsgrad”

Nina Rung anser att programmet odlar en myt och visar med ett exempel.

– Man börjar hela reportaget med att berätta om en ensam, vit svensk kvinna som går genom en park där det finns ett flyktingboende och där hon sedan blir utsatt för våldtäkter av personer från andra länder. Och det är också just det här man gör, att man tar fram det perfekta offret, som är den här kvinnan, som jag inte, nu vet inte jag hennes berusningsgrad men hon är i alla fall på väg hem gissningsvis. Och sedan lägger man det mot de här som inte kan svenska, dom har eventuellt-

Där avbryts Rung emellertid av programledaren. När Nina Rung återkommer förklarar hon att de flesta våldtäkter begås av närstående och att dessa är födda i Sverige, och hävdar sedan att svenskfödda döms i mycket lägre grad för sexualbrott.

Fallet Rung hänvisar till blev mycket omskrivet då en kvinna i Strängnäs utsattes för två på varandra följande överfallsvåldtäkter av olika gärningsmän.

Många twitteranvändare reagerade starkt på att Nina Rung tycktes vilja förflytta fokus från gärningsmännen till offrets berusningsgrad.


Nyheter Idag har sökt Nina Rung för en kommentar.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag