Poliser attackerades i utanförskapsområde – Sparkades och knivskars

Hässleholmen, Borås ligger öster om Göteborg. Bilden på polisen är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag samt Google Maps
  • Onsdag 11 maj 2016 2016-05-11
E-post

BORÅS Under tisdagskvällen vid 19-tiden fick polisen larm om raketskjutning i stadsdelen Hässleholmen i Borås. När polis anlände till platsen utspelades dramatiska scener där en polis blev sparkad i magen och en annan polis knivskuren i armhålan. – Då kommer det massa poliser och drar tjänstevapen, säger ett ögonvittne till Aftonbladet.

En rejäl polisinsats har satts in i Borås efter att poliser blivit attackerade med kniv och sparkar i stadsdelen Hässleholmen. Dramatiken började med larm om att ungdomar skjuter raketer och när polis anlände till platsen uppstod det stort tumult. En polis blev knivskuren i armhålan och fick föras till sjukhus, men är ej allvarligt skadad.

Vittnet om attacken mot poliserna: ”Tjejerna var i sådant himla underläge”

Tidningen Aftonbladet har talat med ett ögonvittne som befann sig på platsen när tumultet utspelades. Vittnet berättar att det blev ett stort polispådrag efter att ett gäng killar gått till attack mot polisen.

– När jag tittade till höger, såg jag att det stod två poliser och två mopeder där på gatan. Då ser jag att det kommer ett gäng killar springandes mot poliserna och ser att en av de hoppar upp och sparkar en av poliserna jättehårt i magen, säger ett vittne till Aftonbladet.

Enligt vittnet fick poliserna försvara sig med pepparsprej samt att de fick dra sina tjänstevapen. Vittnet förklarar för Aftonbladet att poliserna var i underläge mot det attackerande gänget.

– Sen kommer ytterligare killar. Jag tyckte att tjejerna var i sådant himla underläge mot så många killar.

Flera personer hoppade på en polisbil

Attackerna mot polisen slutade inte med knivskärningen och sparken mot magen på en av poliserna. Senare ska även flera personer ha gett sig på en polisbil där de hoppat och sparkat på bilen. När Nyheter Idag ringer till polisens pressjour i Göteborg svarar Jan Weirén som förklarar att han inte har några uppgifter om vilka skador polisbilen fått. Däremot har tre personer inhämtats till förhör.

– Vi vet inte om det är de personerna som gav sig på polisbilen. Jag kan inte se något om varför de är hämtade, säger Weirén till Nyheter Idag.

Men vid 00-tiden på natten mellan tisdag och onsdagen hade polisen ännu inga uppgifter om att den person som knivskurit en polis har blivit gripen. Däremot fortsätter sökandet efter den personen och polisen uppger att de har ett signalement att gå efter. Polisen rubricerar det brottet som dråpförsök, hot och våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd. Detta eftersom personen satte sig till motvärn när han skulle gripas av polis.

Hässleholmen: Ett av Sveriges utanförskapsområden

Området Hässleholmen i Borås där de dramatiska scenerna utspelades på tisdagskvällen finns listat som ett av Sveriges utanförskapsområden i en rapport från nationalekonomen Tino Sanandaji. För att ett område ska listas i rapporten krävs att färre än 60 procent av de boende i arbetsför ålder förvärvsarbetar samt att den andel skolelever som gått ut grundskolan med fullständiga betyg låg under 70 procent eller att andelen röstande i senaste kommunalval låg under 70 procent, eller båda.

Det är en definition som Folkpartiet tidigare använt fram till och med valåret 2006 för att visa hur integrationen fungerar, eller inte fungerar, i Sverige. Den senaste rapporten som Sanandaji författat har skett på uppdrag av stiftelsen Den Nya Välfärden.

När Nyheter Idag frågar polisen om de gripna, eller misstänkta ungdomarna för tumultet i Hässleholmen är boende i området eller tillresta, har de sent på tisdagskvällen inga sådana uppgifter.

Aftonbladet rapporterar att det är stor polisnärvaro på platsen där polisen är tungt beväpnad. Även ett område där knivattacken har ägt rum är avspärrat, samt en person gripen som misstänks vara den som sparkat en polis i magen. Gärningsmannen som attackerat med kniv ska enligt Aftonbladet vara i 20-års åldern och ännu på fri fot.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag