Poliser beskjutna med raketer i Kronogården: ”Någon kommer bli skadad, den saken är klar”

Foto: Google Maps / Nyheter Idag
  • Måndag 28 Dec 2020 2020-12-28
E-post 1013

TROLLHÄTTAN På söndagskvällen gick ett gäng ungdomar till attack mot polis och allmänhet med fyrverkerier i problemområdet Kronogården i Trollhättan. Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson konstaterar att det är en återkommande händelse.
– Vi vill inte ha en situation där vi tvingas säga nej till någon som behöver vår hjälp på grund av att vi ska vara barnvakter i Kronogården, säger han.

Klockan halv åtta på söndagskvällen larmades polisen till Lantmannavägen i Kronogården – ett av polisens utsatta områden – efter att ungdomar skjutit raketer in i trapphus och mot balkonger. När polisen kom fram sköts även raketer mot dem och förstärkning fick kallas in.

– Det är en återkommande händelse som sker varje gång det inträffar en storhelg som har koppling till fyrverkerier och smällare, säger Stefan Gustafsson.

– Det är en grupp ungdomar som inte har rätt att handskas med de här sakerna som beter sig på ett oerhört korkat och dumt sätt och riskerar andras liv och egendomsskador genom att skjuta och rikta raketer mot både allmänhet, bostäder och polispersonal. Det har återigen inträffat på samma plats där det alltid inträffar.

Polisen bedömde att det handlade om ett 20-tal ungdomar som härjade. Det tog ett par timmar att lugna ned situationen, men polisen stannade ända till klockan fyra på morgonen för att förhindra fler brott.

En anmälan har skrivits gällande blåljussabotage och lagen om explosiva varor, men ingen greps under polisens insats.

– Det är det som är dilemmat med att jobba med stora grupper om folk, att man har väldigt svårt för att jobba med den enskilde individen och bevisbördan kring brottet. När man ser en sådan här grupp och de rör sig i nattmörkret ska vi som poliser kunna peka ut och tala om vad varje enskild person har gjort och kunna ta det till en åklagare som sedan ska bedöma om det ska gå till rätten. Det där är inte en lätt balansgång, säger Stefan Gustafsson.

Så då kan man gömma sig i massan.

– Det är väl det man vet också när man gör de här sakerna. Men det pekar väl bara på att de som finns i den här gruppen inte har nått en mogen ålder än och inte förstår vad de håller på med.

– Man ställer sig frågan: Var kommer alla de här fyrverkeripjäserna ifrån? Jag reagerar själv på vad det kostar om man nu tvingas köpa dem. Det kanske finns en annan väg till att nå de här raketerna, men skulle man köpa dem så vet jag inte om man själv hade haft råd att köpa så mycket så att man kan springa och smälla hela nätterna.

Snart är det nyår så man kan ju tänka sig att det här kommer att hända igen.

– En stilla önskan är ju att man så småningom konstaterar att man inte har några kvar. Men jag tror inte att det kommer vara så utan jag tror att vi kan se det här både före och efter nyår, tyvärr. För det är så det har gått till genom alla år. Någon kommer bli skadad, den saken är klar.

Ni får ju binda många resurser till det här området och det är ju inte så bra heller.

– Nej, det är absolut ingenting vi önskar. Vi vill inte ha en situation där vi tvingas säga nej till någon som behöver vår hjälp på grund av att vi ska vara barnvakter i Kronogården.

Läs även: Pensionärslokal i Kronogården har fått skottsäkra glas

Läs även: Sonen kuggade uppkörningen – juckande pappan vrålade: ”Jag ska knulla dig, du är rasist”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag