Poliser i Stockholms förorter får högre lön – ”Vi gör allt vi kan” för att stoppa flykten

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 13 jul 2017 2017-07-13
E-post 553

STOCKHOLM Polisen i Stockholm höjer löner för flera polisgrupper och ringer upp alla poliser som hoppat av yrket. Anledningen är att man vill stoppa massflykten av poliser från myndigheten.

I genomsnitt var tredje dag lämnar en polis i Stockholm in brickan och säger upp sig i en poliskris som av bland andra kriminologi­professor Leif G.W Persson beskrivits som den värsta på 50 år.

– Första gången jag satte min fot hos polisen och fick betalt för att göra det är i slutet på 60-talet. Och jag vill nog påstå att så här allvarlig har situationen aldrig varit sedan dess, sade Persson i SVT:s ”Veckans brott” i vintras.

En hårt kritiserad polisorganisation, flyktingkris, våld på asylboenden, terrorhot, sociala oroligheter i förorterna, en eskalerande grov gängkriminalitet och hot och våld mot polisen är bidragande faktorer när många poliser ger upp och slutar.

Nu sätter polisen i Stockholm in motåtgärder för att försöka övertyga fler poliser om att stanna kvar. Ingångslönerna höjs samt lönerna till dem som arbetat som poliser i sex år eller arbetar som poliser i Stockholms invandrartäta förorter, de så kallat särskilt prioriterade områdena.

– I arbetet med att uppvärdera polisyrket ingår också att höja lönerna i den takt som är möjlig. I de första skedena har vi bland annat höjt begynnelselönerna, satsat på de med sex års tjänst samt de som arbetar i särskilt prioriterade områden. Men mer behöver göras och vi fortsätter diskussionen med Polisförbundet om att hitta de bästa vägarna framåt, säger HR-chefen Magnus Lundström.

Dessutom ringer polisen upp alla poliser som slutat för att fråga dem varför de hoppat av. Man annonserar även efter poliser som slutat för att försöka locka tillbaka dem till polisyrket.

– Vi gör allt vi kan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt att arbeta i region Stockholm och vi är mycket angelägna om att poliser stannar och kommer tillbaka, säger regionpolischef Pia Sjunnegård Dahlbom.

Artikeln är rättad. Påståendet att en polis om dagen slutar i Stockholm, som ursprungligen spreds av SVT, är felaktigt och något som dementerats av polisen.

Oroas du av polisavhoppen?
2184 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag