Poliser utsatta för hostattacker: ”Kommer bli smittade”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 13 apr 2020 2020-04-13
E-post 8826

SVERIGE Under coronakrisen har poliser runt om i landet blivit utsatta för host- och spottattacker av personer som man ingriper mot. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det kan vara så att poliser ingriper mot någon person, där personen till exempel uttalar att man är smittad av corona eller hostar medvetet mot dem, eller i vissa fall även har spottat mot poliser, säger Patrik Danielsson som är nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet.

Sveriges Radio frågar varför personer gör så här mot polisen.

– Det absolut enklaste svaret är väl att man vill förhindra polisen att ingripa mot en. Så är det ju.

Polisen har hittills rapporterat in runt 150 coronarelaterade incidenter där man till exempel har fått bistå sjukvården i hanteringen av en smittad. Men det kan också handla om att man ingriper mot personer som utger sig för att vara smittade.

Patrik Danielsson konstaterar att polisen måste ingripa trots riskerna.

– Det är väl klart att det finns en oro. Den är väl lika för oss som för övriga delar av samhället. Den finns ju där, smittan. Våra poliser där ute, det handlar ju inte om att de kanske råkar ut för, utan de kommer att bli påverkade och till och med smittade av det här vid något tillfälle.

Läs även: Stockholmspolisen redo för corona-insatser vid sjukhus: ”Beredda om det blir stökigt”

Läs även: Kvinna i 75-årsåldern bad yngre man plocka upp efter sig – knuffades omkull

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag