Poliser vittnar om avskrivningskultur

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 17 jan 2022 2022-01-17
E-post 346

VÄSTSVERIGE Poliser i Västsverige har så mycket att göra att det har bildats en kultur där man letar efter skäl att lägga ned utredningar. Det rapporterar Sveriges Radio som har pratat med ”ett stort antal” poliser i Västsverige.

– Vi pressas så hårt till att begränsa och sålla och prioritera. Så ibland letar man och vänder och vrider rätt mycket för att kunna hitta ett underlag för avskrivning. Det blir ett problem för att det är inte det som är vårt huvuduppdrag, säger Sandra Zackrisson som utreder grova brott i Göteborg.

En annan polis som vittnar om avskrivningskulturen är Peppe Larsson som jobbar i yttre tjänst i Göteborg.

– Det börjar redan från oss som tar upp anmälningar. Sedan ser vi en mentalitet att man försöker ibland hitta anledningar till – ”hur kan vi lägga ner det här på goda grunder?” I stället för tvärtom – ”hur ska vi kunna lösa det här?” Det är ju en direkt koppling till att vi är för få.

Klas Johansson, chef för polisregion Väst, kan dock inte skriva under på att det finns en avskrivningsmentalitet.

– Jag känner inte igen att vi har en sådan mentalitet. Det jag känner igen är att vi har väldigt välutbildade förundersökningsledare, och vi satsar ganska hårt på att utbilda dem, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag