Poliskris tär på kommunernas och landstingens budget – Anlitar säkerhetsföretag för 1,6 miljarder kronor

Foto: Flickr
  • Torsdag 2 Nov 2017 2017-11-02
E-post 571

SVERIGE Kommuner och landsting lägger rekordmycket pengar på säkerhetsföretag och övervakningstjänster. Ökande otrygghet och poliskris lägger allt större del av kostnaderna hos kommunerna och landstingen.

Kris hos Polismyndigheten och ökande kriminalitet i Sverige gör att kommuner och landsting måste lägga allt mer resurser på bevakningstjänster och vaktbolag, det uppger Dagens Samhälle.

Allt eftersom osäkerheten breder ut sig i form av organiserad kriminalitet och stök i skolor samt bibliotek söker kommuner och landsting större trygghet. Samtidigt lider Polisen av en organisatorisk och resursmässig kris. För att bemöta detta lägger kommuner och landsting allt mer pengar på säkerhetsföretag.

Kommuner och landsting lägger sammanlagt 1,6 miljarder kronor årligen på säkerhet och övervakning, bara kommunerna lägger sammanlagt 1 miljard kronor årligen. Det är en ökning på nästan 50 procent från 2014 då kommunerna la ungefär 674 miljoner kronor. Även landstingen och regionerna har ökat sina utgifter med 19 procent på tre år och la under 2016 nästan 600 miljoner kronor på säkerhetsföretag och bevakningstjänster.

I sammanställningen av statistiken räknas endast in inköpet av tjänster som ordningsvakter och väktare. Inköp av larm, övervakningskameror och lås har inte räknats in i statistiken.

Sveriges tre största kommuner står för de största volymerna av inköp och bara i Malmö har kostnaderna ökat med 63 procent sen 2014.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bekymrar sig över att kostnaderna för trygghet och ordning läggs på kommuner och landsting istället för staten.

– Det är helt klart att polisbristen bidrar till det här. Kommuner måste gå in och täcka upp för staten och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på SKL, till Dagens Samhälle.

När det gäller landstingen står Stockholm för enorma delar av kostnaderna. Bara kollektivtrafiken i Stockholm kostar 222 miljoner årligen för att upprätthålla trygghet och ordning. Stockholm köper bevakningstjänster för sammanlagt 289 miljoner kronor årligen.

Den mest dramatiska ökningen av utgifter står Botkyrka kommun för som lägger cirka 14 miljoner kronor årligen på säkerhet. Det är en ökning med 704 procent.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag