Polisman död efter rånarjakt i Göteborg

Polismän i tjänst. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 23 jul 2017 2017-07-23
E-post 1164

GÖTEBORG En polisman i 40-årsåldern bekräftas död efter en rånarjakt i Göteborg. Det meddelar polismyndigheten på sin hemsida. Polismannen blev påkörd av en bilist på väg E20 när han följde efter rånarna till fots över vägen. Anhöriga är underrättade.

Vid 09.30-tiden larmas polis med anledning av ett rån mot en tobaksbutik på Kaggeledstorget i Göteborg. Uppgifter förekommer om att rånarna, som ska vara fyra personer till antalet, ska varit beväpnade med ett pistolliknande föremål. Inom kort fick polisen vittnesuppgifter om en bil som kunde sättas i samband med rånet och kunde senare gripa fyra personer som sprang över E20. Det berättar Aftonbladet.

Det var i samband med jakten på rånarna som en polis blev påkörd av en bilist på väg E20. Den skadade polismannen fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Polisen bekräftar på sin hemsida att polismannen, som är i 40-årsåldern, avled på sjukhus. Anhöriga har underättats. Nyheter Idag har talat med polisens presstalesman i Göteborg, Christer Fuxborg.

– Vi förföljde de här rånarna. Deras bil fick punktering och de springer från bilen. Kollegerna är ganska snabbt i hälarna på de här, man ser att det är tre stycken man har visuell kontakt med. Man springer mot E20. Då kommer en intet ont anandes körandes på E20 och ser inte vad som händer, utan kör på en kollega där.

Vad är det för hastighet på vägen?

– Jag tror det är 60 eller 80 kilometer i timmen, så det är inga jättehastigheter egentligen. Men det är klart, man räknar väl inte med att folk kommer springandes från en gångväg och rätt ut på E20.

– De andra kollegerna lyckas gripa de här tre gärningsmännen som de har framför sig där. Helikoptern som är i luften går ner på E20 för att behjälplig med gripandet plus att de har sjukvårdsgrejer med sig. Ambulansen är snabbt på plats som då tar med sig den skadade polisen och kör mot Sahlgrenska, men dessvärre avlider polismannen på grund av skadorna efter kollisionen.

Fyra personer är gripna och ingen ska vara på fri fot. De är misstänkta för rånet, men det är oklart om de har skuld till att polisen avled. Det är en fråga för åklagaren att titta på. Samtidigt får polisen i Göteborg hantera situationen när en kollega har avlidit i tjänst.

– De har ju en krisberedskap för det här. De har en debriefing nu på en av polisstationerna för alla som varit med under dagen här.

– Det är sällsynt, men det är kanske sånt man har med sig i tanken att man kan utsättas för farliga situationer. Men man tror ju aldrig att det kan hända en själv, säger Fuxborg i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag