Polismästaren i Malmö intresserad av att kalla in militär för att avlasta polisen

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
  • Fredag 29 sep 2017 2017-09-29
E-post

MALMÖ Polisen i Köpenhamn avlastas av 160 soldater för att hjälpa till med den ökande mängden gängrelaterade brott. Nu uppger Polismästaren i Malmö, Stefan Sintéus, att han är försiktigt positiv till göra liknande i Sverige och att han kommer följa det danska exemplet med intresse.

Polismästaren i Malmö, Stefan Sintéus, är försiktigt positiv till Danmarks exempel att kalla in militärer för att avlasta polisens arbete. Sintéus säger att det ska bli intressant att följa utvecklingen i Köpenhamn, det uppger SVT.

Polisen i Köpenhamn har fått allt fler gängrelaterade mord att utreda vilket gör att de slagit larm om överbelastning. Nu ska 160 soldater kallas in för att avbelasta polisens arbete i Köpenhamn.

Stefan Sintéus drar flera paralleller mellan Köpenhamn och Malmö. Polisen i Malmö lider även av en stor överbelastning i form av ökad kriminalitet och gränskontroller.

– Jag ser med intresse på vad händer i Danmark. Jag menar att allt vi kan göra för att trygga samhället är bra. Kan man som danskarna använda militär för trygghetsskapande åtgärder utan att man förväxlar dem med att använda vapenmakt så finns det en poäng, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till SVT.

Sintéus tror att militären skulle kunna underlätta polisens arbete genom att hjälpa till vid bevakningar av misstänkta brottsplatser eller med gränsbevakning av Öresundsbron.

Svensk lagstiftning är väldigt restriktiv gällande att kalla in militären i polisiära verksamheter. Detta har luckrats upp under de senaste åren. 2006 tilläts polisen ta stöd av soldater som lyder under polismyndigheten vid terrorsituationer. 2015 ändrades lagen ytterligare för att låta militären hjälpa till med bombskydd och säkring av byggnader.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag