Polismyndigheten får 283 miljoner på grund av terrorhot och migration

Polismän i tjänst. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 22 jun 2016 2016-06-22
E-post 179

STOCKHOLM Under onsdagen meddelar polismyndigheten på sin hemsida att de får 283 miljoner kronor extra för år 2016. Pengarna används för att möta upp extra behov av polisresurser med anledning av terrorhot och migrationen till Sverige.

Larmrapporterna har avlöst varandra om krisen hos svensk polismyndighet. Dels har lönerna för poliser i yttre tjänst varit mycket låga, en omorganisering har mött stor kritik internt samt att det helt enkelt saknas tillräckligt många poliser. Det har även kommit att bli allt vanligare att poliser säger upp sig då det är bättre löneläge i privat sektor.

Ovanpå allt har höstens stora migration till Sverige och terrorhot kommit att kräva mer resurser från den redan ansträngda myndigheten. Men nu kommer en försiktigt positiv nyhet, myndigheten får ytterligare 283 miljoner kronor för innevarande verksamhetsår.

– Det är så klart positivt med ytterligare resurser, men som jag har sagt tidigare krävs det ännu större satsningar på lång sikt. Jag har också goda förhoppningar om att vi ska få det, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Den extra belastningen på polismyndigheten förklaras med insatser på asylboenden men även för gränskontroller, enligt myndighetens hemsida.

”Ytterligare 700 civilanställda krävs för att avlasta kärnverksamheten med framför allt gränskontroller och utredningsverksamhet, men även för att frigöra resurser för arbetet mot terrorism. Tillskottet innebär att denna satsning säkras”, står att läsa på polisens hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag