Polismyndigheten om förra året: ”Ökat dödligt våld med skjutvapen”

Misstänkt skjutning i Norsborg i södra Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 feb 2017 2017-02-23
E-post 5

SVERIGE Dödligt våld med skjutvapen ökade förra året. Det bekräftar rikspolischef Dan Eliasson i en nyhet på polisens hemsida. − Förra året blev besvärligt på många sätt. Ökat dödligt våld med skjutvapen, arbetet vid gränskontroller och runt asylboenden och en stor intern turbulens på grund av omorganisationen har påverkat resultaten, säger han.

Nu bekräftar rikspolischefen att polismyndigheten var mycket ansträngd under förra året. Rikspolischef Dan Eliasson beskriver år 2016 som ett besvärligt år för polisen och pekar ut skjutningar, gränskontroller och arbetet runt asylboenden som några av faktorerna som påverkat arbetet. Samtidigt har antalet ärenden som redovisas för åklagare minskat med 10 procent, något som tyder på att polisen inte hinner utreda brott.

− Här har vi en stor utmaning framför oss. De som utsätts för brott har rätt att kräva mer av polisen. Vi måste fortsätta arbetet med att få fler medarbetare som utreder brott, utveckla IT-stödet samt slutföra arbetet med de stora metodutvecklingspaket som har tagits fram, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning och ställföreträdande rikspolischef.

Ekonomiskt gick myndigheten med ett överskott förra året om 368 miljoner kronor. Men för 2017 väntas ekonomin bli mer ansträngd på grund av den kraftiga rekryteringen av civilanställda under hösten 2016.

− För att nå en ekonomi i balans krävs på sikt både ökade anslag och ett intensifierat arbete för att sänka kostnaderna, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag