Polisrapport om sexövergrepp i grupp: Gärningsmännen är främst unga asylsökande

Ungdomsfestivalen "We are Stockholm" omnämns bland annat i polisens rapport. Foto: Pressbild
  • Fredag 20 maj 2016 2016-05-20
E-post 1078

SVERIGE En rapport från polismyndigheten berättar att sexövergrepp som utförs av flera gärningsmän, exempelvis på badhus mot unga flickor, är brott som främst begås av unga asylsökande. Rapporten har även undersökt sexbrottslighet över internet, men även fenomen som blottning.

Nyligen publicerade polismyndigheten en rapport om sexövergrepp på sin hemsida där övergrepp på bland annat badhus har undersökts. I rapporten beskrivs flera fall av sexövergrepp där förövarna är unga asylsökande, något som enligt rapporten är vanligt vid brott som rör gärningsmän i grupp.

När det handlar om sexövergrepp med en ensam gärningsman finns det däremot inget tydligt mönster.

”De ensamma gärningsmännen har oftast inte kunnat identifieras men signalementsuppgifterna talar för att de inte utgör någon homogen grupp. I de fall där brotten utförts av gärningsmän i en större grupp på offentlig plats och i simhallar har gärningsmännen främst varit ungdomar som söker eller nyligen fått asyl i Sverige”, står att läsa i rapporten.

Svårt att identifiera gärningsmän

Den sexuella brottslighet som rör offentliga platser som olika evenemang eller badhus har många gånger varit svår att utreda. Ett förfarande som beskrivs i rapporten berättar att en ensam gärningsman i trängsel, exempelvis framför en scen, bakifrån tafsar på unga tjejer – även innanför kläder. Det har varit svårt för många brottsoffer att ge ett bra signalement på dessa gärningsmän.

När det kommer till övergrepp där gärningsmännen är en grupp killar eller vuxna män och brottsoffret är en ensam flicka finns det en något bättre beskrivning av gärningsmännen. Ibland har de uppskattats vara i ålder 14-16 år men även grupper där gärningsmännen är betydligt äldre har förekommit där åldern uppskattas till mellan 25 och 30 år.

Ett tillvägagångssätt har då varit att flera gärningsmän håller fast en flicka medan andra försöker ta av kläderna på henne samt att man tafsar på hennes kropp. Det är ett fåtal gärningsmän som lyckats identifieras och polisen har svårt att utreda brotten.

”De som har identifierats är medborgare i Afghanistan, Eritrea och Somalia. Samtliga utredningar i Stockholm och Kalmar från 2014 och 2015 har lagts ned på grund av svårigheter med identifiering eller bristande bevis”, berättar rapporten.

Några exempel ur rapporten på hur övergrepp gått till

I polisens rapport listas några exempel som beskriver hur unga flickor blir utsatta för sexövergrepp. Samtliga exempel är sådana som är fysiska och inte sådant som sker över internet eller telefon.

”En sextonårig flicka blev angripen av ett stort antal pojkar som ’var utländska och talade dålig svenska’ som försökte slita av henne kläderna. Några fotograferade händelsen. Flickan var på väg hem tillsammans med sin pojkvän från en fest då hon blev överfallen. Pojkvännen blev vittne till händelsen”

”I en liknande situation överfölls två flickor av ett gäng om 10-20 killar med ’afrikanskt ursprung’ som var 15-20 år gamla”

”Vid ett överfall mot en flicka i en park ledde ett sexuellt ofredande till en fullbordad våldtäkt av flera killar i grupp. De hade tidigare varit på samma fest och såg henne lämna stället”

”Vid ett överfall mot en 12-årig flicka uppgavs följande signalement; ’fyra män i 20-25 års ålder som såg ut att vara araber och talade utländska, möjligen arabiska dem emellan’. En förbipasserande ung man gick emellan och blev misshandlad”

”En flicka uppgav att hon skulle kissa i en buske då tolv gärningsmän kom fram till henne och ofredade henne sexuellt. I samband med detta hade gärningsmännen tillgripit målsägandes plånbok. ’Det sexuella ofredandet bestod bland annat i att okänd gärningsman tog målsägande på rumpan'”

”En flicka på 17 år, vilken gick från ett köpcentrum, blev förföljd och stoppad av tre ’afrikanska killar’ som angrep henne genom att klämma hennes rumpa så hårt att hennes byxor gick sönder”

”En flicka på 13 år som går i särskola blev närmad av ’4-5 utländska killar’ som talade svenska med brytning. De tog på henne, en i taget ’på ställen som hon inte tyckte om, bland annat på hennes stjärt och på brösten'”

Förekommer i flera Europeiska länder

I rapporten poängteras att polisen behöver nå ut till allmänheten, inte minst via medier, med information om sexbrottslighet. Ett förebyggande arbete handlar inte minst om att påverka ungdomar i frågor om vad som är okej och inte samt att vara tydlig med vad lagen säger. Vidare handlar sexuella ofredanden om attityder och normer, står att läsa i rapporten.

Problematiken med sexövergrepp, speciellt där förövarna är flera och agerar i grupp, är inte bara något som förekommer i Sverige. I polisens rapport omnämns länder som Tyskland, Frankrike, Finland och Norge.

”Det finns uppgifter om att ett tågbolag i Tyskland kommer att införa särskilda tågvagnar för kvinnor med anledning av det ökade antalet sexuella trakasserier ombord. Samma överväganden finns i Storbritannien”, konstaterar polisen i rapporten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag