Polisrazzia mot Svenska kyrkans läger för illegala invandrare får kritik

Arkivbild. Foto: Bill Smith
Arkivbild. Foto: Bill Smith
  • Måndag 28 aug 2017 2017-08-28
E-post 1208

MALMÖ Ett av Svenska kyrkans läger för illegala invandrare utsattes i fredags för en razzia, något som gett upphov till reaktioner. Vid tillslaget omhändertog polisen ett flertal individer som vistas i landet illegalt.

Det var under fredagseftermiddagen som polisen slog till mot ett ”familjeläger” för illegala invandrare anordnat av Svenska kyrkan i Malmö. Lägret hölls enligt Sveriges radio på ett vandrarhem i norra Skåne.

Enligt ett blogginlägg på Svenska kyrkans hemsida deltog tio polisbilar och trettio poliser i tillslaget och fem av sex illegala invandrarfamiljer omhändertogs. Kyrkan reagerar kraftfullt mot tillslaget.

– Kyrkan är inte längre en fredad zon och denna händelse kommer att påverka människor på flykt som sökt en fristad i Sverige. Förutsättningarna för kyrkan att utföra sitt uppdrag, att stå vid de utsattas sida, ändras. Även andra sociala stödverksamheter för denna grupp riskerar att påverkas. Vi är djupt oroade över denna utveckling, säger prästen Per Kristiansson som var ansvarig för familjeutflykten.

Polisen försvarar emellertid razzian med att polisen länge letat efter de illegala invandrare som omhändertogs. Att kyrkan försökte gömma undan dem på ett vandrarhem spelar ingen roll enligt polisens presstalesman Ewa-Gun Westford.

– Ingen kan ju sätta sig över svensk lagstiftning, den följer vi, och det måste ju alla andra också göra. Det pratas om frizoner, och det finns inga fredade zoner. Det är endast ambassader som kan räknas som det, säger hon.

Under helgen har razzian fått stor uppmärksamhet i sociala medier där företrädare för Svenska kyrkan kritiserar polisen medan företrädare för polisen uppmanar kyrkan att följa lagen.

Gjorde polisen rätt som slog till mot Svenska kyrkans familjeläger för illegala invandrare?
1242 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag