Polisrazzia mot vänsterledare i Frankrike

President Emmanuel Macron. Foto: Flickr
  • Lördag 20 okt 2018 2018-10-20
E-post 167

FRANKRIKE Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchons högkvarter i Frankrike stormades av polis. Flera partiledare, bland annat högernationalistiska Marine Le Pen och vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon, anklagas för korruption.

Antikorruptionspolisen i Frankrike genomförde en razzia mot vänsterledaren Jean-Luc Mélenchons högkvarter, uppger The Guardian.

Mélenchon deltog i det franska presidentvalet 2017. Han hade inget formellt parti men stöddes av folkrörelsen ”Okuvade Frankrike” som gick till val på omfördelning av förmögenhet, utvidgning av den franska välfärdsstaten, arbetares rättigheter och omförhandling av de europeiska fördragen.

Mélenchon hamnade på fjärde plats i första omgången av det franska presidentvalet med 19,6 procent av rösterna.

Vänsterledaren misstänks för att olagligen ha använt medel från EU för att finansiera sin presidentvalskampanj 2017.

Framför en folksamling utanför högkvarteret kallade vänsterledaren händelsen för en ”enorm operation av en politiserad poliskår”. I ett Facebookinlägg kallar han razzian för ett ”politiskt motiverat dåd, en handling av politisk aggression.”

Mélenchon fortsatte sitt indignerade inlägg med att säga ”Dessa människor kan invadera mitt hus, mitt partihögkvarter och min rörelse, men de skrämmer mig inte. Vi har inte stulit något. Vi är ärliga.”

Liknande anklagelser har även riktats mot Marine Le Pen, partiledare för högernationalistiska Nationell samling. Le Pen utreds för att ha använts EU-pengar för att anställa personer som inte jobbar med EU-frågor, något som är olagligt. 2017 påbörjades en utredning mot Le Pen efter klagomål från EU-parlamentet.

LÄS ÄVEN: Mattias Karlsson (SD): ”Marine Le Pen har möjlighet att locka vänsterväljare” – Så ska han själv locka S-röster

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag