Polisutbildningschefer varnar: De politiska målen är orealistiska

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 24 aug 2017 2017-08-24
E-post 8

SVERIGE Så väl Socialdemokraterna som oppositionen har satt upp mål om att 10 000 fler poliser ska anställas fram till 2024. Nu varnar tre polisutbildningschefer för att målen är orealistiska och att resurser saknas. – Man behöver anpassade lokaler, skapa kursplaner, sen ska man rekrytera och placera personal, säger Ola Kronkvist, chef för polisutbildningen i Växjö. 

Under Socialdemokraternas senaste kongress presenterades ett mål om att Sverige ska ha 10 000 fler polisanställda fram till år 2024. Även oppositionen har satt upp liknande mål. Idag består polismyndigheten av 20 000 uniformerade poliser och ungefär hälften så många civila kollegor.

Nu varnar tre polisutbildningschefer för att målen från politiskt håll är praktiskt orealistiska, det uppger Sveriges Radio.

Exempelvis är två nya polisutbildningar påtänkta, men förslaget kommer dröja till maj 2018 och det är endast början på en lång process, varnar Ola Kronkvist, chef för polisutbildningen i Växjö, till Sveriges Radio.

– Från att lärosätet får uppdraget behöver de 1,5-2 år på sig. Man behöver anpassade lokaler, skapa kursplaner, sen ska man rekrytera och placera personal, säger Ola Kronkvist, till Sveriges Radio.

Enligt Lars-Erik Lauritz, föreståndare för polisutbildningen i Umeå, står många utbildningsplatser tomma. Av 800 platser för polisutbildningen står 100 av dem tomma inför höstterminen.

– Innan man fyller de studieplatser som finns ser jag inget behov av att skapa fler utbildningsplatser,säger Lars-Erik Lauritz, till Sveriges Radio.

Peter Wenestam, studierektor på Södertörns högskola, varnar för den stora bristen på instruktörer.

 – Varje gång vi tar in en lärare till fordonsutbildning eller skytte eller nåt sånt, så dränerar vi polismyndigheten på samma personal, säger Wenestam, till Sveriges Radio.

Annan kritik som rikas mot de politiska förslagens praktiska implementeringsmöjligheter är att fler poliser måste mötas av mer kapacitet i domstolar och på fängelser. Oro från polisens håll har även uttryckts om vad som händer när många poliser pensioneras samtidigt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag