Politiker plockar ut statsrådspensioner trots miljoninkomster – Sahlin tar ut 55 327 i månaden

Mona Sahlin. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 3673

STOCKHOLM Flera före detta ministrar plockar ut statsrådspension trots att de flesta av dem har inkomster på upp till en miljon kronor om året. – Är man med i en regering vilket jag var i åtta år och därtill i min ålder, då har man de förutsättningarna, säger före detta jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Flera ministrar ur förra alliansregeringen plockar ut statsrådspensioner, trots att de flesta av dem tjänar uppemot en miljon kronor om året, skriver Aftonbladet.

Granskningen som gjorts visar att sju stycken före detta ministrar har plockat ut statsrådspension trots höga inkomster.

Andreas Carlgren (C), som var miljöminister fram till 2011, har plockat ut sammanlagt 1.7 miljoner kronor i pension samtidigt som han har en inkomst på cirka 50 000 kronor i månaden.

Tidigare jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) hade en inkomst på 1 371 600 kronor under 2015, dvs över 100 000 kronor i månaden. Trots sin inkomst har han plockat ut pension för 19 561 kronor varje månad.

När Erlandsson får frågan om han anser det rimligt att skattebetalare ska finansiera hans pension trots att han redan har en 6-siffrig månadsinkomst svarar han att han har förutsättningarna eftersom han satt i alliansregeringen i åtta år.

– Ja, jo visst. Men det är de förutsättningar som gäller i mitt fall. Är man med i en regering vilket jag var i åtta år och därtill i min ålder, då har man de förutsättningarna, säger Erlandsson till Aftonbladet.

Även före detta justitieministern Beatrice Ask (M) har en inkomst på miljonnivån och får pension. Under 2015 tjänade Ask 1 400 000 kronor och plockade samtidigt ut 20 000 kronor i pension varje månad.

En till före detta minister som fortfarande plockar ut pension är Mona Sahlin (S). Sahlin har inte varit minister sen Göran Persson förlorade valet 2006, trots det plockar hon ut statsrådspension på 55 327 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Statsrådsarvodesnämnden ger Stefan Löfven löneförhöjning: ”Måste titta på vad som är rimligt”

LÄS ÄVEN: Sänk lönerna för politikerna och chefstjänstemännen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag