”Politiskt engagerad” syrier våldtog 14-årig flicka flera gånger – utvisas inte

Foto: Unsplash/Hailey Kean
  • Onsdag 21 Nov 2018 2018-11-21
E-post 1027

KALMAR Den 23-årige syriern kom till Sverige med flyktingvågen 2015. Nu döms han till minimistraffet två års fängelse för våldtäkt mot barn efter att ha supit ner en 14-årig flicka och sedan våldtagit henne – först analt och sedan vaginalt. Mannen har enligt Östra Småland varit ”politiskt engagerad” och är vän med flera politiker på Facebook. Mannen slipper utvisning.

Syriern och flickan hade aldrig träffats tidigare men var på en fest med gemensamma vänner. De hamnade senare hemma hos mannen tillsammans med ett kamratgäng. Flickan har berättat att mannen var angelägen att hon skulle dricka. Efter ett tag blev flickan kraftigt berusad. Då passade han på – två gånger om.

Läs även: Höll ung man fånge nio dagar

Mannen bar in henne i ett rum och lade henne på en madrass där hon somnade. Därefter penetrerade han flickan analt varpå hon vaknade och började gråta. Då gick han ur rummet. Men bara tills hon hade somnat.

Då kom han tillbaka och penetrerade henne igen – den här gången vaginalt.

Efteråt har flickan berättat att hon haft ont och mått dåligt och struntat i föräldrar och i skola.

Syriern berättade under rättegången att han firade sin födelsedag och att brottsoffret var flickvän till en av hans kompisar. Vidare har mannen sagt att han trodde att flickan var 17 år och att sexet var frivilligt. Vittnen på festen har motsagt hans påstående att han inte skulle ha känt till hennes låga ålder.

Mannen är tidigare känd av polis. Förra året var han misstänkt för sexuellt ofredande men det ärendet avskrevs.

Åklagaren begärde aldrig att den syriske mannen skulle utvisas och därför har Kalmar tingsrätt inte kunnat ta ställning till detta. Med nuvarande lagstiftning kan en domstol bara döma till utvisning om en åklagare har yrkat på det.

Syriern döms till minimistraffet för våldtäkt mot barn, två års fängelse. Dessutom ska han betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Mannen har enligt Östra Småland varit politiskt engagerad och är kompis med flera politiker på Facebook. Det är oklart vilka partier det handlar om.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Ska utländska medborgare som döms för våldtäkt utvisas?
3438 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag