Politiskt totalstopp för statistik om invandrares brottslighet – Enbart SD vill att faktan presenteras

Ungdomsfestivaler har kommit att bli ämne för debatten om invandrares brottslighet. Foto: Nyheter Idag. (Ja, det är Lamotte i bakgrunden)
  • Måndag 16 jan 2017 2017-01-16
E-post 1003

SVERIGE En rundringning som SVT genomfört visar att SD är det enda parti som är positiva till att ge Brå i uppdrag att genomföra en granskning av brottslingars ursprung. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger blankt nej till att redovisa uppdaterad statistik.

I samband med söndagens SVT Agenda lyftes frågan om varför Brottsförebyggande rådet inte har levererat någon som helst statistik om brottslingars ursprung sedan 2005. Sverigedemokraterna, men även Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson, är av åsikten att en rapport i frågan borde presenteras.

För att få klarhet i hur de politiska partierna såg på frågan gjorde SVT en rundringning till alla åtta riksdagspartier för att ta del av deras åsikt i frågan om huruvida Brottsförebyggande rådet borde få i uppdrag att granska var brottslingar är födda. Sverigedemokraterna var positiva, Liberalerna och Kristdemokraterna neutrala, medan resten var emot.

Liberalernas rättspolitiske talesman Roger Haddad säger till SVT att hans åsikt är att Brå inte skall detaljstyras av politiska partier.

– Jag tycker att det inte är vi politiska partier som ska diktera exakt i detalj hur myndigheter eller polisen ska bedriva sitt uppdrag. Om myndigheten vill föra den här statistiken så ser jag inte jag några problem med det, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad till SVT.

I vilket fall krävs att det fattas ett politiskt beslut om BRÅ skall ta fram denna typ av statistik, enligt SVT.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger blankt nej till att ge Brå i uppdrag att utreda från vilka länder brottslingar kommer.

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet, säger Morgan Johansson till SVT.

Morgan Johansson har utöver Socialdemokraterna stöd av Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna och Centerpartiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag