Politism går back 850 000 i månaden: ”Grekiskt underskott”

Det går inte så bra för Eric Rosén och sajten Politism. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag samt faksimil ur bokslut för Politism AB
  • Onsdag 19 aug 2015 2015-08-19
E-post 798

STOCKHOLM Företaget Politism AB, som driver sajten med samma namn, går enligt första bokslutet back med hisnande 850 000 kronor per månad, enligt bolagets första bokslut. –Jag är helt säker på att vi kan nå break even. Självklart, säger sajtens chefredaktör Eric Rosén till Dagens Media.

Vänstersajten Politism startades med syfte att opinionsbilda bland ungdomar och kan betraktas som en konkurrent till Nyheter Idag där den senare vänder sig till en mer borgerlig publik. Vänstersajten drivs genom företaget Politism AB och fick ett startkapital från ägarna Aftonbladet, Fackförbundet Kommunal samt LO om hela sex miljoner kronor.

På bara fyra månader har projektet gått back med 3,4 miljoner kronor – alltså en förlust om 850 000 kronor per månad, visar bokslutet för 2014 som sträcker sig mellan månaderna september och december.

Uppfyller egna vänstervärderingar om att vara emot vinster

I årsredovisningen som Nyheter Idag tagit del av, står att läsa information om verksamheten. Där betonas att bolaget ska säga nej till värderingar som inte ligger i linje med sajten, det vill säga värderingar som inte är vänster.

”Sajten ska vara konstant aktuell, ha aktiva användare, hela tiden premiera deltagande och engagemang – samtidigt som bolaget vill säga nej till de värderingar som går stick i stäv med Politism”.

En av de värderingar som sajten återkommande säger nej till är tanken med att verksamheter ska gå med vinst, exempelvis vinster i välfärden, vilket är en etablerad vänsteråsikt. På så sätt uppfyller Politism sina egna vänstervärderingar genom att gå med stor förlust varje månad. Trots detta menar sajtens chefredaktör att de ska försöka gå plus, genom att öka försäljning av såkallade native-annonser.

– Jag är helt säker på att vi kan nå break even. Självklart. Men det kräver att vi fortsätter vara relevanta för våra läsare, fortsätter utveckla våra native-annonser och ökar räckvidden något, säger Rosén till Dagens Media.

En av Politisms kunder som köper native-annonser är fackförbundet Kommunal, som även är delägare i sajten. Således kan en del av försäljningen betraktas som ett maskerat aktieägartillskott, vilket i sådant fall skvallrar om att den egentliga förlusten är ännu större än redovisad. Men trots att Politism ur ett vänsterperspektiv mer än väl lever upp till sina egna vänstervärderingar om att vara emot vinster, hånas de nu på Twitter.

Nedan kan du se några av reaktionerna på Politisms ekonomi

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag