Politism vann över TV4 och Louise vann över alla

Chang Frick. Foto: Albin Lindstedt
  • Fredag 17 jul 2015 2015-07-17
E-post 2381

LEDARE Få kan ha missat turerna med TV4, Louise Andersson Bodin och Adam Tensta. Det som såg ut att bli ett nederlag för Louise har blivit det motsatta – folk säger ifrån nu på bred front mot hur hon behandlats i medier. Hon har inget teveprogram hos TV4 längre, men hon har vunnit över mediehororna i Stockholm och det är värt mer.

Sverige är inte längre vad det tidigare varit och med risk för att låta som de där SD-gubbarna ute i småkommunerna – eller för den delen gubbarna på valfritt ABF-möte – så finns det något med det här landet jag vill ha tillbaka. Visst fanns det mobbing och dumheter när jag växte upp, gudarna ska bara veta. Men det fanns även någon sorts regler, en anständighet.

Ingen människa skulle behöva vara utanför.

Det kvittade om du var socknens stora byfåne eller det intelligenta välartiga framtidslöftet. Invandraren, skvallertanten runt hörnet eller den ständigt gnällandes gringubben (inte sällan en fackbas). Alla fick på något vis plats och det fanns en respekt för människor. Jag tror det kan beskrivas som det gamla sossesverige och gudarna ska veta att jag kan vara kritisk mot det. Skatterna, reglerna och byråkratin. Jag låter kanske äldre än vad jag är, men det har samtidigt hänt väldigt mycket på kort tid.

Det slog mig när jag såg en tweet från Stig-Björn Ljunggren, en socialdemokratisk statsvetare. Han länkade en artikel från Nyheter Idag och genast kom något geni och påpekade det hemska i att läsa denna sida (vi är något till höger om sossarna kan man säga). Men Stig-Björn reagerade inte som socialdemokrater gör idag, han reagerade som några av de gubbarna jag känner igen från när jag växte upp. Det fanns sossar som betedde sig som svin mot mig, rent rasistiskt ska tilläggas, men det fanns i ärlighetens namn också de som var raka motsatsen.

Det var de som på riktigt trodde på idén om att alla människor ska få en chans, att få vara med. Går det åt helvete ska man få komma igen, inte lämnas utanför. De som stod över drevet som pågick för stunden. De som förstår att imorgon är det någon annan som får ta emot skiten. Jag tror Stig-Björn är en sådan gubbe, han verkar inte tro på mobbing som politisk metod. Ja, du gissade rätt, han backade inte för visa att han även kan läsa vad jag skriver på den här sidan. Men däremot länkade han även till det här, som han skrev för några år sedan.

Jag saknar det Sverige. Där alla faktiskt fick vara med. På riktigt.

Men de som fick Louise, en tjej som kanske bäst beskrivs som arbetarklass i Värmland, var en LO-finansierad plattform. De heter Politism. I morse i Sveriges Radio fick vi lyssna till en debatt mellan Fanna Ndow Norrby från sajten Politism och Viveka Hansson, programdirektör på TV4. Det tog inte så lång stund förrän agendan var tydlig.

Hansson från TV4 argumenterade för att de som tevekanal inte kan vara inne och sortera ut människor från vad de tycker privat, att det i längden blir ohållbart. En linje som inte låter helt olikt den linje som jag uppfattar att gubbar som Stig-Björn har, ni vet – gammelsosse-principer om att alla ska få vara med, trots att de inte är perfekta. Och då fick debattören från Politism frågan om vad som var problemet med svaret från TV4.

– Därför att svaret som Viveka kom med nu inte var särskilt givande. Det de sa här var att Louise var djupt ångerfull och tagit bort det aktuella klippet och att hennes avsikt aldrig var att förtrycka och att hon inte är rasist. Och att de uppfattar hennes ursäkt som helt uppriktig. Men frågan är vem som definierar vem som är rasist och hur tror TV4 att de kan ta det tolkningsföreträdet och vad är då rasism för TV4, är inte det att mena att ”negrer är ett folkslag”, förklarade Ndow Norrby.

Det hjälpte inte med att Louise gråtandes bett om ursäkt. Två gånger. Vad Ndow Norrby är ute efter var tydligt – fästa fast rasiststämpeln på Louise så hon blev omöjlig i media. Annars hade det ju inte funnits någon poäng med att debattera mot TV4, som fram tills i morse faktiskt inte tagit avstånd från henne. Men Politism, som ironiskt nog är finansierat av LO, lyckades på sätt och vis vinna över TV4 – senare under dagen stod det klart att tevekanalen avbryter samarbete om ett nytt teveprogram med Louise.

Politism och Ndow Norrby vann. Lousie fick inte vara med i media på samma villkor som de själva brukar få. Hatet vann, iallafall där och då.

Och ja, jag kallar det för hat. För det som Louise utsätts för ska inte förminskas, hon fått ta emot våldäktshot och rasismstämplingar som få människor varit med om. När en harmlös tjej, säkert något tramsig och flamsig, från Värmland ska behöva gråta offentligt och be om ursäkt för andra eller tredje gången för ett förfluget ord och ändå få kicken, då är samhället trasigt. Det är ännu mer trasigt när fackföreningarnas pengar arbetar för någon med bakgrund i värmländsk arbetarklass ska hånas, schavottera och kastas ut i kylan.

I dagens medier finns inte plats för Louise. Toleransen räckte inte hela vägen.

Och missförstå mig rätt. Jag tycker absolut Adam Tensta ska få finnas med i TV4 och jag önskar honom all lycka med sin PR-kupp. Hans nya album kommer säkert sälja bra nu när alla pratar om honom. Men varför ska det inte samtidigt kunna finnas plats för någon som Louise? Varför kunde inte TV4 göra det medialt självklara och bjuda in både Louise och Adam Tensta att få träffa varandra och prata ut om situationen som uppstått?

I rättvisans namn gav Hansson en annan bild i Sveriges Radio, men när det väl gällde gjorde de som medier numera alltid gör. De vänder kappan efter vinden och känner vart det blåser. För stunden, ska tilläggas.

Det finns ett ord för allt detta. Det stavas klassförakt. Det som socialdemokraterna gjort sig kända för att bekämpa – det finansierar deras egna organisationer numera. Glöm att Politism skulle låta Louise få den där chansen i medier som skribenterna på Politism själva har fått. Däremot kan vi hitta artiklar om CIS-sexism på Oscarsgalor, en verklighet som ligger ljusår ifrån arbetarklassen i Värmland. Ni vet, smutsen.

Men så finns det sådana som jag uppfattar att Stig-Björn faktiskt är. Och Widar Andersson eller varför inte Johan Westerholm. Alla är de sossar, men ändå inte. Jag tror inte någon av dem skulle vilja stå och kasta rasistepitet efter ung tjej som gråtandes bett om offentlig ursäkt för ett misstag. Gamla tidens sossar som faktiskt trodde på idéer om jämlikhet, att bekämpa klassförakt och att alla ska få lov att vara med. Trots eventuella defekter och misstag.

Och så har vi resten av Sverige. Som just nu tokhyllar Louise och stöttar henne. Som trots rasismkletet från identitetsvänstern skiter fullständigt fan i mobbningskampanjer och öppet visar vad de tycker.

Jag tror faktiskt vi kan vända det här. Louise lyckades.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag