Polskt fördömande mot Sveriges ovilja att hjälpa ukrainska flyktingar

Dominik Tarczynski. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 24 feb 2022 2022-02-24
E-post

Så kallade flyktingar från Afghanistan, mellanöstern och Afrika gick bra. Men när ett land i Sveriges närområde blir invaderat är solidariteten som bortblåst. Ungefär så beskriver den polska topp-politikern Dominik Tarczyński den svenska hållningen som statsminister Magdalena Andersson tidigare meddelat. – Sveriges regering förstår inte skillnaden på riktiga flyktingar och illegala migranter från mellanöstern, säger han till Nyheter Idag.

För ungefär en vecka sedan publicerade Dagens Nyheter en intervju med statsminister Magdalena Andersson där rubriken förklarade att ”andra länder får ta ansvar för ukrainska flyktingar”. Anderssons resonemang bygger på att Sverige tidigare tagit emot mängder med människor från länder i Mellanöstern och norra Afrika varför det inte finns möjlighet att hjälpa flyktingar från Ukraina.

Samtidigt har Polen redan tagit emot över två miljoner människor från Ukraina. Och mer människor väntas fly landet när Ryssland nu genomför vad som ser ut att vara en fullskalig invasion.

Nyheter Idag har talat med den polska topp-politikern och EU-parlamentarikern Dominik Tarczyński från det konservativa regeringspartiet lag och rättvisa. Han är djupt kritisk till Magdalena Anderssons linje om att andra länder ska ta ansvar över ukrainska flyktingar. Om det är några flyktingar som Sverige ska hjälpa, är det flyktingar från närområdet, säger han.

Dessutom menar Tarczyński att det inte borde vara några större praktiska problem för Sverige att ta emot ukrainska flyktingar.

– De betalar skatt och de bidrar till ekonomin. Vi har inte sett någon ökad brottslighet eller andra problem med den här gruppen. Det är fredliga människor, berättar han.

Lever ukrainska medborgare i Polen på socialbidrag?

– Nej, självklart inte. Vi har tydliga regler. Man måste betala skatt under en viss tid innan sådana möjligheter finns. Det fungerar inte som så att man har dessa rättigheter bara för att man sätter sin fot i Polen. Och det finns inget behov av det, de här människorna tar gladeligen ett arbete och försörjer sig själva.

Migrationen från Ukraina till Polen tog fart redan 2014 i samband med Maidan-protesterna, den ryska annekteringen av Krim och konflikten i Donbass i östra Ukraina. Sedan dess har åtta år förflutit och Tarczyński menar att de nu har ett kvitto på hur det fungerat.

– Vi har haft flyktingar från Ukraina i många år nu. De försöker inte leva på andra människors pengar, pensioner eller inbetalda skatter. Vår erfarenhet sträcker sig nästan tio år tillbaka, när ukrainska flyktingar kom i stort antal till Polen. Det har inte varit några attacker, konflikter, mord eller terrordåd. Tvärtom, de betalar sina skatter och bidrar till Polens ekonomi.

Sverige har tidigare kritiserat Polen för att ni inte tar emot flyktingar från länder som Syrien och Irak, vad tänker du om det?

– Svenska politiker förstår inte vad en riktig flykting är. Enligt internationell rätt är du en flykting fram tills dess att du kommer till närmsta säkra land. Du är flykting när du flyr från ett land i konflikt fram till att du når det första säkra landet.

– Vänsterpolitiker förstår inte, de saknar utbildning. Den svenska regeringen förstår inte skillnaden mellan riktiga flyktingar och illegala migranter, avslutar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag