”Populism, populism” utbrister Greider när Teodorescu kräver politiskt ansvar för IT-skandalen

"Populism", säger Göran Greider om att kräva politiskt ansvar. Foto: svtplay.se
  • Måndag 24 jul 2017 2017-07-24
E-post 3906

STOCKHOLM Trots att flera ministrar och även statsminister Stefan Löfven höll tyst om IT-skandalen som äventyrar rikets säkerhet har regeringen hanterat frågan hyffsat väl. Göteborgspostens Alice Teodorescu vill istället se politiskt ansvar och att ministrar avgår. – Populism! utbrast då Greider i direktsändning i SVT Aktuellt.

Efter måndagens presskonferens har pressen mot regeringen ökat ytterligare. När Nyheter Idag talar med riksdagsledamöter i Moderaterna och Sverigedemokraterna, men även med ordföranden i MUF, är det tydligt att oppositionen bestämt sig för att utkräva politiskt ansvar. På ren svenska, det förväntas att ett eller flera statsråd ska avgå.

Men ska det ske krävs att oppositionen riktar misstroendevotum mot de ministrarna. Stefan Löfven berättade själv på dagens presskonferens att han har fortsatt förtroende för samtliga ministrar.

Göran Greider: ”Populism”

Frågan kom att debatteras i direktsändning i SVT Aktuellt på måndagskvällen mellan Göran Greider och Alice Teodorescu från Göteborgsposten. Greider menar att regeringen skött frågan hyggligt väl och att problemet egentligen ligger i att anlita privata företag för att hantera IT-drift.

Teodorescu pekade på att flera ministrar under mycket lång tid känt till hoten mot rikets säkerhet, men att de hållt tyst. Vidare förklarade hon att statsminister Stefan Löfven känt till IT-skandalen i minst ett halvår, utan att informera vare sig opposition eller allmänheten. Nu menar hon att det måste få politiska konsekvenser.

På en rak fråga från SVT Aktuellt svarade Greider att han hoppas att ingen minister ska tvingas avgå.

– Det är väldigt svårt att säga men jag hoppas det. Men det kan gå illa för dom, garderar sig Göran Greider.

+PLUS Total blodvittring mot regeringen inom både M och SD – Så går snacket hos oppositionspolitikerna

Teodorescu tog tillfället i akt att sätta press på Alliansen att agera.

– Nej, det kan dom inte och jag hoppas verkligen att Alliansen tar tillfället i akt att visa framfötterna nu. Kan man fälla dom för flygskatten så ska man definitivt fälla dom för att dom har utmanat rikets säkerhet, sade Teodorescu.

Men att kräva politiskt ansvar för att rikets säkerhet äventyrats i vad som kan vara en av de största skandalerna samt att kräva ansvar för att regeringen hållt tyst, det är bara ”populism”, menar Greider.

– Det är populism, populism, replikerade Greider innan debatten i tv-studion var slut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag