”Porrchock” på polishuset – polisinspektör Wettborg rasar: ”Jag är äcklad”

Foto: Wikipedia/Creative Commons
  • Lördag 10 mar 2018 2018-03-10
E-post 261

STOCKHOLM Årets konstlotteri på polisen i Stockholm har fått igång en frejdig konstdebatt inom poliskåren. Mer specifikt är det en av tavlorna med ett något ekivokt tema som fått känslorna att svalla. – Budskapet är billigt, porrigt. Jag är äcklad, säger polisinspektör Eva Wettborg till SVT som var först att berätta om nyheten.

Polisens konstklubb hängde häromdagen upp vinsttavlorna i det årliga lotteriet på polishuset på Norrmalm. Där jobbar Eva Wettborg.

Den tavla som hon tycker har ett billigt och porrigt budskap är en tavla av Mats Pehrson som heter ”Sweet Dreams” som föreställer två kvinnor som slickar på glasspinnar.

– Det är ju på själva internationella kvinnodagen, så ska man se det här på jobbet, sade hon när hon blev intervjuad av SVT den 8 mars.

SVT låter även meddela att det stormar inom polisens egen metoo-hashtagg #nödvärn. Där har flera personer ifrågasatt konstverket. ”Fy faaan så jävla kasst”, skriver bland annat en person utan att utveckla närmare.

Enligt SVT så pågår det nu ett ”uppror” och flera poliser ska enligt SVT föreslå att man ska marschera upp till nytillträdde polischefen Anders Thornberg och ställa honom till svars. Det är uppgifter som Nyheter Idag inte har kunnat få bekräftade.

Superbyst i uniform

Eva Wettborg säger till SVT att hon jobbat som polis sedan 1991. Enligt Wettborg var jargongen på den tiden ofta kvinnofientlig och det satt affischer med lättklädda kvinnor på väggarna.

– Jag kastas tillbaka till 90-talet och den tecknade kvinnliga trafikkollegan med kortkorta shorts och superbyst i uniform, säger hon.

Maria Ellior i konstklubben säger till SVT att det inte är första gången som en tavla varit kontroversiell.

– Men konst kan inte bara vara vackert. Konst kan uppfattas olika beroende på vem som tittar. Den kan vara provocerande, det är konstens jobb, säger hon.

Mats Pehrson, som målat tavlan, konstaterar i en intervju med DN att Eva Wettborg inte verkar ha förstått konstverket.

– Det är barnsligt. Men jag kan inte ens skratta åt det. Och att detta skulle vara
provocerande konst – ja, då har man inte sett mycket konst. Detta är ju kritik mot sexism.
Detta är ju raka motsatsen till vad de kritiserar tavlan för, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag