Positiva reaktioner på Tinos nya bok: ”Det finns ett stort sug på fakta”

Tino berättar om nya boken "Massutmaning". Foto: Per Gudmundson
  • Torsdag 2 feb 2017 2017-02-02
E-post

STOCKHOLM Med 25 olika förslag på åtgärder presenterar Tino Sanandaji i sin nya bok ”Massutmaning” en tänkbar väg för att minska utanförskap och klyftor i samhället. Boken har hittills fått positiv respons både på bloggar och ledarsidor även om Sanandaji räknar med att möta kritik. – Det märks att det finns ett stort sug på fakta, säger han till Nyheter Idag.

Det är med största sannolikhet den hetaste politiska frågan som nationalekonomen Tino Sanandaji belyser i sin nya bok ”Massutmaning”. I veckan var han inbjuden till riksdagen för att berätta om boken inför riksdagsledamöter. Han är även presenterat boken inför ledarskribenter, forskare och opinionsbildare på Berns i centrala Stockholm. Båda eventen var fullsatta och efteråt har han mottagit positiv respons, dels i Svenska Dagbladet men även på Ledarsidorna.se.

När Nyheter Idag talar med Sanandaji är han på väg till Norge. Där ska han kommentera en omfattande norsk utredning om välfärdsstaten och invandring av professor Brochmann. Ämnet är i stora delar samma som Sanandaji belyser i sin bok, frågor som generellt är mycket polariserade och som väcker starka känslor. Men trots detta har han ännu inte mött någon kritik.

– Inte ännu, men det kommer säkert och jag ser fram emot det, säger han till Nyheter Idag.

Hur var reaktionerna i riksdagen?

– Det var förvånansvärt positivt, både från vänstern och högern. Och då hann jag bara med tre av mina 25 lösningsförslag.

Flera av de tänkbara åtgärder som Sanandaji presenterar i boken omnämns i Svenska Dagbladet av ledarskribenten Per Gudmundson. Han noterar att Sanandaji föreslår en annan linje än den som nuvarande rödgröna regering gjort politik av.

”Ingenstans bland åtgärdsförslagen finns dock traineejobb, plusjobb, instegsjobb eller jobbcoacher. Om sådana insatser hade fungerat hade Sverige varit bäst på att integrera invandrare på arbetsmarknaden, och inte sämst i OECD”, skriver Gudmundson. Istället föreslås Sanandaji dels klassisk högerpolitik som mer ordning och reda i skolan, men även åtgärder som normalt förknippas med vänsterkanten, som upprustning av miljonprogrammen.

Möjligen kan nuvarande regering komma att inspireras av Sanandajis förslag, några av Socialdemokraternas tjänstemän närvarade när boken presenterades i riksdagen. Men troligen är det en framtida eventuell borgerlig regering som låter sig påverkas mest av Sanandajis argumentation, samtliga borgerliga partier inklusive SD fanns representerade. Det var bara V och MP som inte dök upp.

– Jag hade inte väntat mig att så många skulle komma och att de skulle vara så positiva.

Och boken, samt presentationen av densamma, har redan skapat viss debatt hos beslutsfattarna i riksdagen.

– Jag fick många intelligenta frågor från riksdagsledamöter. Det märks att det finns ett stort sug på fakta.

Vill du ta del av ett omfattande faktaunderlag om hur invandringen till Sverige påverkar samhället, samt Sanandajis 25 åtgärdspunkter för att komma åt utanförskapet? Här kan du beställa hans bok ”Massutmaning”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag