Präst bakom ”Mitt kors” lämnar Svenska kyrkan efter mobbing: ”Utövas professionellt av avlönad personal”

Nu lämnar Johanna Andersson Svenska kyrkan efter mobbingen. Foto: Faksimil kristenopinion.wordpress.com samt Wikimedia Commons
  • Söndag 14 aug 2016 2016-08-14
E-post

SVERIGE Avlönad personal i Svenska kyrkan mobbar ut prästen Johanna Andersson så pass att hon nu begär utträde ur organisationen. Anledningen uppges vara den omåttligt populära kampanjen ”Mitt kors” som hon varit med om att starta. Det berättar hon i ett blogginlägg.

Prästen Johanna Andersson är en av personerna bakom den mycket populära kampanjen ”Mitt kors” med över 5000 medlemmar. Syftet med kampanjen är att visa stöd för alla de kristna som förföljs världen över för sin tro och frågan är inte minst aktuell med anledning av situationen för kristna minoriteter i mellanöstern.

Svenska kyrkan: ”Vill vi dra saken till religionskrig när det handlar om något helt annat?”

Men kampanjen har mötts med misstänkliggörande från flera håll. Nyligen berättade Nyheter Idag att Eskilstuna-kurirens politiske redaktör Alex Voronov gick till hård attack mot kampanjen. Även personal anställda av Svenska kyrkan har sågat kampanjen hårt, rapporterar den kristna tidningen Dagen.

”Uppmaningen känns uppviglande och okristlig i de motsättningar som redan råder. Vill vi dra saken till religionskrig när det handlar om något helt annat?”, skrev Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg på sin Facebooksida.

Och tidigare under söndagen gick även Göran RosenbergExpressen till attack mot samma kampanj som alltså är till för att visa stöd för förföljda minoriteter. Även han menar att kampanjen, som syftar till att bära ett kors runt exempelvis halsen, egentligen handlar om ett religionskrig mot islam.

Prästen Johanna Andersson lämnar Svenska kyrkan efter mobbning

Under söndagen meddelar  Johanna Andersson i ett blogginlägg att hon nu lämnar Svenska kyrkan. Anledningen uppges vara att hon upplever att mobbningen från personal anställda i kyrkan har varit alldeles för hård för att hon ska kunna vara kvar.

”Kyrkoledningen har i flera veckor drivit just en kampanj mot oss som startade gruppen ’Mitt Kors’. I denna kampanj har jag misstänkliggjorts, kallats ’tvivelaktig’, ’solkig’, ’uppviglare’, ’okristlig’ och tillskrivits främlingsfientliga dolda agendor”, skriver hon i blogginlägget.

Hon refererar bland annat till Gunnar Sjöberg, men även till stiftsadjunkten och prästen Anna-Karin Hammar. Vidare refererar hon även till en ärkebiskop som inte nämns vid namn.

”Jag har jämförts med IS, förklarats stå nära SD, hetsa mot muslimer och önska ett religionskrig. En del av dessa kommentarer är av sådan art att jag ska diskutera dem med en advokat”, fortsätter Andersson.

Vidare skriver hon att mobbningen utövas av professionell och avlönad personal. I och med att hon nu lämnar Svenska kyrkan kan hon inte längre kan tjänstgöra som präst.

”Eller enklare uttryckt: mobbning i flock är mig motbjudande, särskilt när den utövas professionellt av avlönad personal i en organisation som påstår sig rymma mångfald och särskild dialogkompetens. Jag har därför begärt utträde ur Svenska kyrkan. Jag vill inte längre bidra med mitt engagemang eller mina pengar för att stödja Svenska kyrkan under nuvarande ledning. Nu går jag”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag