Presidenten och presidentkandidaterna röstar

  • Måndag 13 nov 2017 2017-11-13
E-post 64

 

HARGEISA Nyheter Idag är på plats där Somalilands president och presidentkandidater röstar. 
Valet har förflutit bra och jag har inget att klaga på, säger Waddanis presidentkandidat Abdirahman Mohamed Abdullahi. 

Någon timme efter att valstationerna i Somaliland öppnat anländer presidentkandidaterna och sedermera även sittande presidenten Ahmed Mahamoud Silanyo till den valstation där Nyheter Idag befinner sig.

Först anländer Waddanis presidentkandidat Abdirahman Mohamed Abdullahi.

– Valet har förflutit bra och jag har inget att klaga på, säger han till journalisterna på plats.

Kort efter att Abdullahi lämnat valstationen anländer UCIDs presidentkandidat Faysal Ali Warabe.

Allt går lugnt till.

Därefter dröjer det ett bra tag innan den sittande presidenten Silanyo och hans partikamrat i Kulmiye, presidentkandidaten Muuse Biihi Abdi, dyker upp.

Under tiden vill flertalet somaliländska medier intervjua mig eftersom jag tycks vara den enda journalisten på plats som inte kommer från Somaliland eller dess diaspora.

Mitt i intervjun med Somaliand National TV avbryts vi av att militärer och poliser börjar blåsa i visselpipor, varpå grindarna in till gården utanför valstationen öppnas på nytt. Då anländer flertalet jeepar, fullpackade med soldater. Ut ur en av jeeparna kliver president Silanyo och presidentkandidat Muuse Biihi Abdi, från regeringspartiet Kulmiye.

Vid den tidpunkten upplöser sig ordningen och en moshpit av militärer, poliser och journalister formeras varpå jag forceras genom en vägg av människor för att plötsligt återfinna mig i vallokalen igen. Där försöker jag, till skrikande vakters protester, tillsammans med en hord av journalister, fotografera händelsen när Silanyo och Muuse Biihi Abdi röstar. Det är svårt, på grund av kaoset tycker militärerna att journalisterna ska pressas ut ur rummet. En regeringsrepresentant drar in mig igen men då har Kulmiyes representanter redan röstat, något de tycks ha klarat alldeles utmärkt även utan fotograferande journalisters närvaro. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag