”Prickskyttarna i Kiev anlitade av Maidan”

Foto: Faksimil ur Nyheter Idags videoreportage om Ukraina
  • Onsdag 5 mar 2014 2014-03-05
E-post

KONTROVERS Estlands utrikesminister Urmas Paet bekräftar nu att ett inspelat telefonsamtal som läckt på internet är äkta. I telefonsamtalet antyds att de prickskyttar som sköt mot såväl civila och poliser ska ha varit anlitade av ledare för maidanprotesterna.

Det är i nedan youtubevideo vi får höra samtalet med Urmas Paet och Catherine Ashton, EU:s motsvarighet till utrikesminister. Paet antyder att prickskyttarna, som dödat flera civila, inte var anlitade av dåvarande president Yanukovych utan av ledarna för Maidanprotesterna.

Samtalet ägde rum efter att Paet besökt Ukraina den 25:e februari när de interna stridigheterna runt Maidan var som värst. Enligt rt.com är filen uppladdad av personal på Ukrainas säkerhetstjänst ”SBU” som ska ha hackat Paets och Ashtons telefonkonversation.

– Det finns nu en allt starkare insikt om att de som stod bakom krypskyttarna, inte var Yanukovych, utan det var någon från den nya koalitionen, säger Urmas Paet under det inspelade  telefonsamtalet.

På sociala medier och internet skapar nyheten kontrovers. Flera röster menar att en koalition som anlitat prickskyttar för att döda civila demonstranter är högst olämpliga för att bilda ny regering. Hittills har ingen från EU eller USA uttalat sig om det Estlands utrikesminister förklarar i telefon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag