Priserna på bostadsrätter rasar i Stockholm

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 16 nov 2017 2017-11-16
E-post 5

STOCKHOLM Priserna på bostadsrätter rasar i Stockholm. Det konstaterar Valueguard i sitt senaste Hoxindex som är ett samarbetsprojekt med KTH.

En jämförelselägenhet i huvudstaden kostade enligt indexet i oktober 2,5 procent mindre än den gjorde samma månad förra året. Det är första gången sedan vintern 2011 som bostadsrätts­priserna i Stockholm är lägre än de var året dessförinnan.

Prisfallet 2011 kom efter att Riksbanken under hösten höjt styrräntan, den så kallade reporäntan, till två procent. Efter en sänkning av räntan under vintern vände emellertid priserna ganska snart uppåt igen.

Den här gången är det dock osäkert om Riksbanken kommer sänka den redan låga räntan ytterligare för att få fart på bostadsmarknaden. De senaste månaderna har centralbankerna i länder som USA och Storbritannien tvärtom höjt sina styrräntor.

Nya amorteringskrav

Så sent som i måndags presenterade Finansinspektionen ett förslag om skärpta amorteringskrav för hushåll med höga skuldkvoter. Syftet är att dämpa effekterna av det som många menar är en bostadsbubbla där ett stort antal hushåll på grund av de historiskt låga räntorna frestats att ta större lån än de klarar av att betala tillbaka om eller när räntorna stiger igen.

Skärpta amorteringskrav infördes redan förra året. Det nya amorterings­förslaget uppges i första hand vara riktat mot hushåll med stora inkomster, men om priserna fortsätter att stiga kommer fler och fler beröras, menar myndigheten och skriver att: ”Kravet fungerar på så vis som ett slags stabilisator.”

Hot om skärpta amorteringskrav spär på oron på bostadsmarknaden och gör att bostads­köpare blir mer försiktiga.

Inte bara Stockholm

Det är inte bara i Stockholm som priserna på boende rasar. I Göteborg, Malmö och Sverige som helhet har priserna på bostadsrätter gått ned de senaste månaderna. Sett över en ettårsperiod har emellertid priserna i såväl Göteborg som Malmö gått upp med mellan 6 och 8 procent.

Även villapriserna har gått ned under hösten, men priserna ligger fortfarande högre i alla tre storstäderna än de gjorde för ett år sedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag