Pro-ryska separatister använder förbjudna vapen nära Mariupol

Pro-ryska kombattanter. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: UNIAN
  • Fredag 12 aug 2016 2016-08-12
E-post 1

UKRAINA Det senaste dygnet har 42 angrepp mot ukrainska posteringar på gränsen till Donbassregionen rapporterats, varav hälften ägt rum nära hamnstaden Mariupol. De ryskstödda separatisterna i östra Ukraina använder nu allt tyngre vapen.

Donbassregionen, även känd som Donetskbäckenet, är den del av östra Ukraina som ockuperats av ryska och pro-ryska trupper sedan 2014. Längs gränsen sker dagligen beskjutning från bägge sidor, men enligt officiella militärkällor som idag citeras av den oberoende ukrainska nyhetsbyrån UNIAN har den senaste månaden inneburit ett eskalerande av konflikten då vapen som förbjudits i det så kallade Minskavtalet har använts.

Minskavtalet, även kallat Minsk 2, kom till i februari 2015 efter att det tidigare fredsfördraget Minskprotokollet fullständigt fallit samman. Pådrivande för båda dessa avtal var Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (på engelska förkortat OSCE). En av punkterna i Minskavtalet stipulerade att artilleri med en kaliber av 100 mm eller mer inte fick finnas inom 50 km från gränsen. Under det senaste dygnets attacker har emellertid, utöver 80 mm-pjäser, tunga kulsprutor och granatkastare, 122 mm-pjäser använts.

Att Minskavtalet bryts är i sig inget nytt. Den första punkten fastslår en fullständig vapenvila mellan de två sidorna, men detta bröts mot tidigt, och sporadiska skärmytslingar har fortsatt med varierande intensitet under hela den period Minskavtalet gällt. De första rapporterna om vapen som bryter mot Minskavtalet kom dock först för en knapp månad sedan, vilket UNIAN rapporterade om då.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag