Processen mot Aron Flam avslutad – ingen överklagan: ”En lättnad”

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 23 jul 2021 2021-07-23
E-post 1207

Åklagaren kommer inte driva vidare målet mot Aron Flam efter avgörandet i Svea hovrätt. Det innebär att processen mot Aron Flam, som friades i hovrätten, är avslutad. – Det är en lättnad, och det är skönt att de här två domarna får stå, säger Flam till Nyheter Idag.

– Rent praktiskt innebär domen att, som jag tolkar det, parodiundantaget som är inskrivet i copyrightdirektivet verkar gälla i svensk lag, berättar Flam och fortsätter:

– Och det ett väldigt bra parodiundantag. Sedan verkar det också innebära att skämt kan ha verkshöjd, och därför anses vara konstnärligt uttryck i en vidare mening.

–  En sak som jag blev väldigt glad för i hovrättsdomen är ju att jag mer eller mindre fick min konstnärsexamen från Svea hovrätt. Det kan inte många säga. Om jurister kan något om konst så är jag konstnär.

Läs även: Flam frikänns i hovrätten

Vad kommer du göra nu?

– Processen är död, länge leve processen. Så jag ska skriva ”Processen om Aron Flam” där jag väldigt kortfattat – till skillnad från ”Det här är en svensk tiger” – de här åren och det som har hänt. För jag har inte gått igenom det så utförligt i min podcast Dekonstruktiv kritik.

– Det har jag också sagt till lyssnarna, för att det inte ska bli en rättegångspodd så tar jag allt i bokform senare, när det här är över. Så nu kan jag börja med det arbetet.

– Sen ska vi också under det här året förhoppningsvis driva kampanjen ”Lägg ner Public Service”, en stor väderkvarn som jag länge velat fäktas mot eftersom jag inbillar mig att det är en jätte.

Drack du upp champagnen sist vi pratade, när du blev frikänd i hovrätten, eller lyckades du spara den?

– Jag sparade den. Och igår så dracks en del champagne, och ikväll kommer det antagligen drickas en del champagne också. Därför att det är här yttrandefriheten befinner sig nu i Sverige, den har företräde framför upphovsrätten. Man får driva med loggor och symboler.

Läs även: Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott

Läs även: Experten om åtalet mot Aron Flam: ”Jag är lite chockad”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag