Professor: Bokbål som politisk manifestation kan förbjudas

Bo Rothstein. Foto: Boberger
  • Måndag 25 apr 2022 2022-04-25
E-post 289

SVERIGE Att bränna böcker som en form av politisk manifestation skulle kunna förbjudas – för yttrandefrihetens skull. Det skriver Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, i en debattartikel i Expressen.

Efter Rasmus Paludans planerade koranbränningar och de våldsamma upplopp som följde har det blossat upp en debatt om yttrandefrihetens gränser. Vissa tycker att det borde vara förbjudet att skända en helig skrift som Koranen. Problemet med det, menar Bo Rothstein, är att det är svårt att avgöra vad som ska räknas som en helig skrift.

”En väg ur detta dilemma skulle kunna vara att inkludera alla tryckta böcker i ett förbud mot att som en politisk manifestation anordna bokbål”, skriver Rothstein.

”Argumentet skulle vara att den tryckta boken utgör en central manifestation av yttrandefriheten. De som, likt de tyska nazisterna 1933 eller Rasmus Paludan 2022, anordnar offentliga bokbål som en politisk manifestation gör sig därmed skyldiga till ett brott mot yttrandefriheten och detta ska vara straffbart.”

Med ett sådant förbud skulle tryckta biblar och koraner alltså sitta säkert.

”Förbudet skulle naturligtvis bara gälla bokbål som anordnas som offentliga manifestationer – inte om ett bokförlag ser sig nödgat att göra sig av med osäljbara upplagor”, förtydligar Rothstein.

Förbudet skulle ”skydda yttrandefriheten”, hävdar han och avslutar:

”Bokbål som politisk manifestation hör helt enkelt inte hemma i en demokrati, alldeles oberoende av vilka böcker det är som bränns.”

Läs även: Busch: Måste vara tillåtet att bränna både Koranen och Bibeln

Läs även: Åklagare: ”Om mamma är med och kastar sten – vad lär sig barnen?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag