Professor Hans Rosling: ”Det Jimmie Åkesson sagt är fullständigt rätt”

Hans Rosling hos Publicistklubben. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 6 okt 2015 2015-10-06
E-post 14323

STOCKHOLM På måndagkvällen arrangerade Publicistklubben debatt med professor Hans Rosling och samtalsämnet kom att handla om flyktingkrisen, där ett citat från Rosling blivit omdiskuterat i sociala medier. – Jag skulle stå där på scen och tala om att det Jimmie Åkesson sagt i två, tre år är fullständigt rätt, sade Rosling.

När professor Hans Rosling var inbjuden till Publicistklubben på måndagen var intresset stort och det blev inte mindre efteråt. Ett citat från Rosling har kommit att bli en snackis på nätet där flera röster uppfattar att Rosling ger Sverigedemokraterna rätt i frågan att hjälpa fler människor på plats med UNHCR.

Bakgrunden är den stora flyktinggalan som nyligen arrangerades där Rosling höll ett tal som kom att bli mycket uppskattat. Samtidigt menar flera debattörer att Rosling bekräftade det som Sverigedemokraterna sagt om att mer pengar behövs i krigens närområde, något som Rosling själv adresserade hos Publicistklubben.

– Jag skulle stå där på scen och tala om att det som Jimmie Åkesson har sagt i två, tre år är fullständigt rätt. Det var ju själva utmaningen. Jag skulle ställa mig upp och säga det. Hur gör man det? Att det är ju inte klokt att vi inte har försörjt UNHCR:s flyktingläger med pengar. Inte för att det inte ska komma pengar till Sverige, men man ska inte lämna hungriga unga män med ansvar för familjen i ett flyktingläger och skämmas, det är ju ren rekryteringsgrund för ISIS.

– Det är ju jättedumt. Det är ju genuint dumt, fortsatte Rosling.

Publicistklubbens ordförande: ”Uppfattade inte att han gav stöd till SD”

Frågan om flyktingkrisen och inte minst Sverigedemokraterna har länge varit medialt känsliga. Nyheter Idag ringde till Publicistklubbens ordförande Björn Häger för att fråga hur reaktionerna i publiken blev av det Rosling berättade. I huvudsak består publiken av journalister och liknande yrken inom media.

– Jag uppfattade det inte som att han ville ha Jimmie Åkessons politik, utan att han resonerade om var pengarna gör bäst nytta. Diskussionen som kom sen, i publikfrågorna, handlade om det vettiga i att man tar bistånd och flyktingpengar ur samma budget. Han var tydlig om att de fattiga länderna inte får pengar och att han tycker att pengarna borde tas någon annanstans ifrån.

Samtidigt används nu videon från Publicistklubben i sociala medier som ett argument för att Sverigedemokraterna faktiskt haft rätt, åtminstone i frågan om var pengar gör bäst nytta. Men den bilden, att Sverigedemokraterna haft rätt om flyktingpolitiken, vill Häger nyansera.

– Jag tyckte inte att han argumenterade för att Sverige ska ta emot färre flyktingar, det har han ju inte gjort officiellt i något annat sammanhang heller. Utan det handlar om resonemanget att man minskar biståndet och använder det till flyktingmottagandet.

Men kan det vara så att det finns vissa sanningar som SD sitter på som journalister inte riktigt har funderat över?

– Det vet jag inte. Frågan är så genomtröskad och diskuterad så jag tror de flesta har klart för sig hur sambanden ser ut. Sen är frågan väldigt infekterad, det kan man väl säga.

Häger poängterar återigen att man inte ska låta ett enskilt citat från Rosling sätta hela bilden. Han tror inte heller att publiken på plats uppfattade Rosling som att han gav stöd till Sverigedemokraterna.

– Jag uppfattade att det Rosling sade om SD var en del i ett större resonemang. Jag tror inte det uppfattades så som det trumpetas ut på nätet, att han gav stöd till SD, säger Häger.

Hans Rosling om Jimmie Åkessons linje: ”Vi säger precis samma sak”

Nyheter Idag ringde även till professor Hans Rosling för att försöka förstå om det verkligen är så att han ger Sverigedemokraterna rätt i frågan om att mer pengar bör gå till UNHCR och flyktingläger. Och trots att det är exakt samma linje som SD länge förespråkat står Rosling på sig.

– Det var ju helt uppenbart för alla som lyssnade. Jag sa att man måste drastiskt öka stödet till UNHCR i deras flyktingläger, säger Rosling till Nyheter Idag

Så i den frågan ger du Sverigedemokraterna rätt?

– Ja men det är ju det han har sagt. Jag kan ju inte låta Jimmie ha monopol på en sanning?

Jag bara dubbelkollar… det har blivit ett citat som…

– Eller hur, varför behöver du fråga? Du har hört massor med olika saker som Jimmie har sagt. En sak som han har sagt är att vi ska ge mer pengar till UNHCR, till flyktingläger. Och vad hörde du mig på Globen säga? Jag sa att vi behöver ge mer pengar till UNHCR och flyktingläger. I det avseendet säger vi precis samma sak.

Ja, förstå mig rätt. Det blev diskussion på nätet och det råder olika bud om vad du egentligen menar…

– Råder det någon tvekan om det?

Nej, inte i min mening. Men mitt jobb är ändå att dubbelkolla att det är rätt uppfattat att…

– Nej just det! Men jag är intresserad av vad över huvud taget gör att du skulle kunna tro att det är någon annorlunda kommentar i de två sakerna?

Sedan argumenterar Hans Rosling länge och väl varför UNHCR behöver mer pengar till flyktingläger och retoriken låter inte helt olikt det som Sverigedemokraterna länge har sagt i just den här frågan.

Vill du hjälpa Nyheter Idag? Skänk ett bidrag med Swish så kan vi ge dig ännu fler nyheter! Swisha ditt bidrag till telefonnummer 0700 906190

Nedan ser du videon från Publicistklubben där professor Hans Rosling är med

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag