Professor sågar universitetens ”kritiska vithetsstudier”

Bo Rothstein. Foto: Boberger
  • Fredag 26 okt 2018 2018-10-26
E-post 913

GÖTEBORG I en debattartikel i Göteborgs-Posten ger professor Bo Rothstein svidande kritik mot de ”kritiska vithetsstudier” som bedrivs vid Göteborgs universitet. 

Bo Rothstein, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, riktar i synnerhet sin kritik mot ett nytt nätverk av forskare vid skolans humanistiska fakultet som kallas VitKrit. Dess syfte är att bedriva forskning inom det som kallas ”kritiska vithetsstudier”.

Detta forskningsfält utgår från föreställningen att den som är vit har privilegier och makt över hela världen. VitKrits mål är att problematisera ”vithet” i en humanvetenskaplig kontext.

– Att vara vit är en maktfaktor i de flesta samhällen samtidigt som det är en historisk konstruktion. För det finns ju inga vita människor, vi har alla pigment i olika grad, säger Therese Svensson, en av forskarna som startade nätverket, till tidningen GU Journalen.

Bo Rothstein är kritisk till dessa idéer och menar att de inte hör hemma på ett universitet.

”En av de centrala grundnormerna för ett universitet är att det är vad man gör, inte vem man är eller vilken grupp man tillhör, som skall räknas. Ett nätverk som VitKrit vänder upp och ner på denna grundnorm genom att anklaga alla som de definierar som ’vita’ för att ha tillskansat sig otillbörliga privilegier och maktpositioner”, skriver han och fortsätter:

”Om denna tankemodell accepteras, och så verkar nu vara fallet inom den humanistiska fakulteten, kan man säga att Göteborgs universitet de facto har upphört att vara ett universitet.”

Rothstein menar också att nätverket borde byta namn till ”kritiska judestudier”. Det är nämligen så att judar är överrepresenterade i universitetsvärlden, inte minst vid de mest prestigefyllda skolorna i USA. Judarna utgör knappt 3 procent av den amerikanska befolkningen, men står för 20 procent av professorerna vid de ledande universiteten.

”Eftersom jag själv tillhör denna minoritet kan jag gå i god för hur ofta det är man stöter på personer från denna lilla minoritet på olika maktpositioner inom akademin”, skriver Rothstein.

På sociala medier har bland annat komikern Aron Flam och forskaren Magnus Ranstorp kommenterat professorns text.

Aron Flam har också hittat ett evenemang på tema vithetskritik hos Göteborgs universitet.

PLUS: Johannes Nilsson: Jakten på den försvunna undersökningen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag