Professor vill skriva om nationalsången: ”Stötande”

Foto: Tony Webster (Wikimedia commons)
  • Söndag 6 jun 2021 2021-06-06
E-post 1153

SVERIGE Den andra versen i den svenska nationalsången är stötande och otidsenlig och bör skrivas om. Det skriver Frank Lindblad, barnpsykiater och professor emeritus, i en debattartikel i Dagens Nyheter på nationaldagen – och ger samtidigt ett förslag till omskrivning.

Frank Lindblad skriver att han vägrar sjunga nationalsångens andra vers, som inleds med orden: ”Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt namn flög över jorden.”

”Den andra versen har ofta setts som föråldrad men för mig är invändningarna allvarligare än så. Jag tycker det är märkligt att vi ska ägna en av två verser i vår nationalsång till att hylla vår ’stormaktstid’, en period då den svenska krigshären invaderade och plundrade andra länder”, skriver Lindblad.

”Kan vi då med bibehållen trovärdighet kritisera stater som i dag annekterar delar av andra länder eller förespråkar våld för att sprida sin religion? Kan ett landslag och en publik sjunga den med övertygelse inför landskamper mot till exempel Ukraina och Norge?”

Lindblad tycker därför att den andra versen i nationalsången bör skrivas om och där ”ge en kort sammanfattning både av vad vi tycker bör känneteckna vårt land och hur förhållandet mellan land och medborgare ska se ut”.

Han förslår följande:

Vi formar vårt land till en frihetens hamn
Respekten för andra vill vi värna
Vi ger våra barn liv i trygghetens famn
För Sverige bemödar vi oss gärna (två gånger)

 

På Twitter tycker flera att det är en dålig idé att ändra i nationalsången.

Läs även: Dan Korn: Nationalism viktigare i dag än någonsin tidigare (från förra årets nationaldag)

Lyssna: Öresunds mentala avgrund – dansk och svensk mentalitet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag