Gratis bussresor för asylsökande blir permanent

Genrebild. Foto: Henrik Johansson
  • Onsdag 31 okt 2018 2018-10-31
E-post 12937

VÄSTERBOTTEN När vårdpersonal larmade om att asylsökande ofta missade sina läkarbesök testade man att ge dem gratis bussresor till Skellefteå lasarett. Efter att projektet gett goda resultat kommer det nu att bli permanent, rapporterar Norran.

Ett pilotförsök 2014 visade att fler asylsökande dök upp till sina läkarbesök om bussturen dit var gratis. 2015 utvidgades projektet, och eftersom det har fungerat så bra har Västerbottens landsting nu bestämt sig för att göra det permanent.

Fördelarna med att de asylsökande kommer till läkaren på utsatt tid är att vårdens planering blir effektivare. Därmed utnyttjar man sina resurser på bättre sätt och kan spara pengar.

Med varje vårdkallelse som den asylsökande får medföljer ett färdbevis som han eller hon kan visa upp och därmed slippa betala för resan. Detta fungerar bättre än att betala ut en ersättning då asylsökande sällan har bankkonto.

Färdbevisen beräknas kosta skattebetalarna cirka 220 000 kronor för hela 2018, enligt Norran. Finansieringen tas från Migrationsverkets schablonersättning för vård av asylsökande.

Läs även: Ungdomar hotar med våld – får åka buss gratis

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag