Proletärens nya chefredaktör: ”Gretahajpen är sjuk”

Robert Wettersten. Foto: Proletären
  • Måndag 21 okt 2019 2019-10-21
E-post 1840

Vanligt folk får betala priset när medelklassen har klimatångest. Det säger Robert Wettersten, nytillträdd chefredaktör för den kommunistiska tidningen Proletären. I en intervju i tidningen berättar han att de måste våga ta i de ”obekväma frågorna” varav migrationspolitiken är en sådan han pekar ut. – Vi var alternativmedia redan för 50 år sedan, säger han till Nyheter Idag.

Kanske kommer alternativmedier på högerkanten möta konkurrens från vänsterhåll? Nyligen blev Robert Wettersten ny chefredaktör för tidningen Proletären som ges ut av Kommunistiska partiet. I en intervju med den egna tidningen säger Wettersten att de måste våga ta i de ”obekväma frågorna”.

– Utöver sjukvården, som är en fråga vi har skrivit mycket om i Proletären, så hamnade invandring och integration samt lag och ordning i toppen bland de frågor som arbetarväljare tycker är viktiga. Det ses av många som typiska högerfrågor, och inget som en kommunistisk arbetartidning ska skriva om. Det tycker jag är fel. Är detta frågor som berör arbetare, då är det vår förbannade plikt att behandla dem i Proletären, förklarar han.

Men det är inte bara den laddade frågan om migrationen som Wettersten är beredd att sätta tänderna i. När Nyheter Idag talar med honom är han kritisk till hur klimatdebatten ser ut i dag och uppståndelsen runt Greta Thunberg, även det en laddad fråga.

– Greta som person har jag inget emot, men Gretahajpen är sjuk. Det är någon sorts hjältedyrkan som är bortom allt vett och sans. Klimatfrågan hamnar i vissa fall i motsättning mot klassfrågan, exempelvis i fråga om bensinskatt där vanligt folk får betala för att medelklassen har klimatångest.

”Vi var alternativmedia redan för 50 år sedan”

Kritik mot klimatdebatten, invandring och ett bredare missnöje mot ett upplevt politiskt etablissemang har i praktiken blivit synonymt med så kallade alternativmedier på högerkanten. Detta kopplas inte sällan samman med en ökad opinion för Sverigedemokraterna, ett parti som nu på allvar utmanar Socialdemokraterna i flera opinionsmätningar om rollen som största parti.

En stor del av väljarbasen kommer ur LO-kollektivet, den väljargrupp som traditionellt varit lojala med den politiska vänstern. Wettersten är kritisk mot sin egen politiska flank över att arbetarklassen rört sig högerut. Nu vill han bredda innehållet i Proletären och möjligen utmana de alternativmedier som idag fångar arbetare.

– Om jag ska vara lite kaxig så var ju vi alternativmedia redan för 50 år sedan, skrattar han i telefonen.

Men även om det finns flera gemensamma beröringspunkter med alternativmedier på högerkanten menar Wettersten att det ändå finns grundläggande skillnader. Dels menar han att SD och sfären runt partiet mjuknar i sitt motstånd mot EU och dels den nära förknippade frågan om arbetskraftsimport – en fråga där han upplever att Kommunisterna är mer tydliga.

Tiggarna: ”Ett importerat trasproletariat”

Han pekar även på vad han menar är en osund konkurrens inom flera klassiska arbetarbranscher som transport och bygg.

– EU:s fria rörlighet har varit en katastrof för både löner och trygghet på jobbet.

Och kritiken mot den fria rörligheten stannar inte där. Tiggarna, som i medier även kallas ”EU-migranter”, är ett ”importerat trasproletariat” enligt Wettersten. Visserligen vill han bekämpa fattigdom, men han ställer sig samtidigt tveksam till att det är en rimlig ordning att sitta utanför matbutiker och be om pengar.

– Lösningen kan ju inte vara att vi i Sverige ska ge våra pengar till de här människorna. Det är ett rumänskt och ett bulgariskt problem, det måste lösas där.

De saker som arbetarklassen pratar om rör även kriminalitet, skjutningar och sprängningar. Nästan samtliga frågor som rör otrygghet kopplas idag i varierande grad till invandringen till Sverige, en analys som SD länge varit ensamma om. Och på vänsterkanten har det länge, och är än idag bland många, ett tabu att ta i de här frågorna.

Men det hoppas den nya chefredaktören Robert Wettersten nu ändra på.

– Jag skrev om skjutningarna och sprängningarna i ett reportage för några månader sedan. Så jag tycker inte vi har duckat i sådana här frågor helt och hållet, men vi kan bli bättre.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag