Propalestinier hotar med antiisraeliskt ”massuttag” från bankomater

Bild: Bankomat AB/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 17 nov 2023 2023-11-17
E-post

På fredagen planerar propalestinska aktivister att ta ut 1000 kronor var på bankomater i Sverige. ”Effekten av massuttaget kommer resultera i en chock för bankerna, vilket är aktionens syfte” skriver Rättvisa för Alla i ett inlägg på Instagram. Målet är att pressa den svenska regeringen till ”att avsluta investering och samarbeten som finansierar Israels olagliga ockupation” skriver Rättvisa för Alla vidare.

En som spridit vidare inlägget och planerar att delta i aktionen är den anonyma  ekonomi-influencern Metro.finans, som har 115 000 följare på Instagram och Tiktok,

– Målet är att uttrycka solidaritet med det palestinska folket och samtidigt kräva en vapenvila från våra makthavare och politiker. Det är absurt att Sverige kan vara ”neutral” i frågan om vapenvila, säger han till Svenska Dagbladet.

Metro.finans uppger att han kommer att ta ut 15 000 kronor på fredagen, och att han tror och hoppas att tusentals svenskar kommer delta i aktionen.

– Om inte våra makthavare tar våra demonstrationer på allvar, kanske de gör det när våra banker förlorar pengar. Och de ska vara väl medvetna om att vi inte kommer ge upp, utan det här är bara början, säger han.

Bankomat, som gemensamt ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, känner emellertid ingen större oro inför hotet för ett ”massuttag” på fredagen.

– Vi matar i normalfallet ut 100–150 miljoner kronor om dagen. Veckorna efter att Ukrainakriget startade blev det 300–400 miljoner kronor om dagen, det var ansträngande men hanterbart. Vi är inte oroliga den här gången, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat, till Svenska Dagbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag