Protesterade mot Rysslands HBTQ-lagar – fick vodka av ambassaden

Johanna Lindbergson & Andréa Frisk. Fotomontage.
  • Fredag 7 feb 2014 2014-02-07
E-post 0

Ikväll håller Ung Vänster Norrmalm manifestation mot Rysslands lagar kring icke-tradionell sexuell propaganda utanför Ryska Ambassaden på Kungsholmen. Men det är inte bara Ung Vänster som engagerar sig. Andréa Frisk och Johanna Lindbergson sökte själva tillstånd hos polisen för att få hålla en egen manifestation innan Ung Vänster.

– Jag tycker inte att man ska föra aggressiva demonstrationer, utan istället en lugn och icke partipolitisk minnesstund för att uppmärksamma de drabbades situation, säger Andrea till Nyheter Idag och fortsätter:
– Att tvingas vara rädd för att våga vara sig själv är något att sörja.

Trotsade regn och kyla till stöd för utsatta i Ryssland

Utanför ambassaden pryder tända ljus och buketter av blommor den leriga marken. En bärbar stereoanläggning spelar stämningsfull musik och aktivisterna håller humöret uppe trots regn och kyla.

– Sexuell läggning är inte ett val eller en sjukdom. Man föds i olika social situationer, i lägre klass eller högre klass. Det finns absolut ingenting man kan göra åt att hamna i den oprivilegierade gruppen, som just nu representeras av HBTQ-personer. Därför är det synd att man döms utifrån det och inte för vem man är, säger Andrea.

– Om man har vuxit upp i ett samhälle med normer om att icke-traditionell sexualitet varit fel präglas man såklart av det. Vi vill sprida kunskapen om att det inte är så stor skillnad mellan sexuella läggningar. Propagandalagen är korrupt och negativ, den gör så att man inte får kunskap, säger Johanna.

Ambassadpersonal gav dem vodka enligt ett inlägg på facebook

Men ryssarna på ambassaden klagade inte. I evenemanget på Facebook lades en bild på en tilldelad flaska rysk vodka och en plunta upp. Kanske en empatisk akt för att värma i vinterkylan?

Nyheter Idag har ringt till Ryska Ambassaden för en kommentar, men det gick inte att förstå varandra i telefonen på grund av språkproblem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag