Protesterna mot Macron eskalerar i Paris

Foto: Twitter
  • Lördag 1 Dec 2018 2018-12-01
E-post 738

PARIS Tårgas, vattenkanoner, brinnande bilar, upplopp och kravallutrustade poliser präglar gatubilden i centrala Paris efter att missnöjet med Frankrikes president Emmanuel Macron växer. Nu utfärdar svenska ambassaden i Paris en varning för att uppehålla sig på platser där protesterna äger rum.

Våldsamma upplopp, brinnande bilar och kravallutrustade poliser som tvingas retirera från arga fransmän iklädda gula västar har kännetecknat dagen i Paris. Protesterna har nu pågått i veckor men under lördagen ökade intensiteten dramatiskt.

Videobilder från Paris och vittnesmål i sociala medier vittnar om omfattande oroligheter där butiker plundras och barrikader byggs upp på vägar. Brittiska BBC rapporterar att minst 80 personer har skadats, varav 14 personer arbetar inom rättsväsendet.

Poliser tappar kontrollen

Ett videoklipp, som publiceras på Twitter, visar hur en kravallutrustad polisman blir nerbrottad och överfallen av människor i gula västar. Till slut lyckas han resa sig upp och fly från platsen. Videoklippet kommenteras av Margarita Simonyan, chef över ryska statliga RT som har en omfattande bevakning på plats.

”Jag vill att Putin ser detta och jämför det med hans egna säkerhetsstyrkor. Tror du detta kan hända i hans eget land”, ska en källa inom fransk polismyndighet skrivit i ett SMS, enligt Simonyan.

Svenska ambassaden gick ut med varning

På lördagkvällen publicerar svenska ambassaden i Frankrike en uppmaning till allmänheten att undvika platser ”där det förekommer oroligheter”. Meddelandet har även publicerats på Twitter av kontot Krisinformation.se.

Varningen kommer efter att en lång rad internationella medier rapporterat från Paris gator där laglöshet råder. Mängder med videobilder visar brinnande bilar och kravallutrustade poliser som skjuter tårgas för att skingra folkmassorna. En video visar hur en polisbil vandaliseras och slutligen sätts i brand.

Till en början handlade protesterna om missnöje mot höjda skatter på bränslen som diesel, men har nu växt och är ett uttryck för allmänt missnöje mot den socialliberale presidenten Emmanuel Macron.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag