Public service har hittills förlorat 120 miljoner

Foto: Holger Ellgaard / Wikipedia
  • Tisdag 23 sep 2014 2014-09-23
E-post

MEDIA Public Service-företagen SVT, SR och UR får mindre pengar efter att Radiotjänst tvingats betala tillbaka 120 miljoner kronor efter ett domstolsbeslut, rapporterar Sveriges Radio. – På sikt kan det här få betydelse, det sticker vi inte under stol med, säger Carl Gustav Johansson, VD för Radiotjänst.

Efter ett domstolsbeslut blev det fastslaget att en dator eller mobiltelefon inte är en teve, något som många konsumenter länge tyckt varit självklart – utom Radiotjänst. På grund av domen har Radiotjänst tvingats betala tillbaka totalt 120 miljoner kronor till människor som krävt tillbaka avgiften.

Finns mer pengar att kräva

Enligt SR ska det finnas 130 000 hushåll totalt som använder dator eller mobiltelefon för att titta på program från SVT. Om samtliga dessa hushåll skulle kräva avgiften tillbaka skulle den totala återbetalda summan bli närmare 250 miljoner kronor istället för de 120 som hittills betalats tillbaka.

– På sikt kan det här få betydelse, det sticker vi inte under stol med, säger VD:n för Radiotjänst, Carl Gustav Johansson till Sveriges Radio.

Artikeln hos Sveriges Radio avslutas med att det återstår att öka betalningsviljan. Det kan bli svårt, nyligen mötte SVT stor kritik på grund av att ha utsett Hanna Stjärne som ny verkställande direktör. Stjärne har även i egenskap av ordförande för Föreningen Grävande Journalister delat ut guldspaden till Researchgruppen för en publicering som väckt stor kritik hos allmänheten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag