Publicistklubbens nya ordförande Robert Aschberg oroas över vikande medlemssiffror

Foto: Publicistklubben / Youtube
  • Tisdag 9 apr 2019 2019-04-09
E-post 822

Publicistklubben i Stockholm har vikande medlemssiffror. Det sade den nyvalde ordföranden Robert Aschberg som tar över efter Anna Hedenmo. Vidare säger han att han tackade ja till uppdraget av ”fåfänga”.

Framöver kommer Robert Aschberg ta över Anna Hedenmos roll som moderator på PK-debatterna i Stockholm efter att han valts som ny ordförande för Publicistklubben. I ett videoklipp från Publicistklubbens årsmöte säger Robert Aschberg att han tackade ja till uppdraget på grund av ”fåfänga”.

Men det finns fler saker som tycks motivera den välkända journalisten och tv-profilen. Han tar även upp att medlemssiffrorna i Publicistklubben är vikande, något han hoppas kunna göra något åt.

– Jag hoppas att debattverksamheten kan dra folk och dra in fler medlemmar till klubben också. Jag har sett att det har gått ner litegrann och ska man hålla de ädlare syftena levande gäller det att man har stålar till det och folk som är engagerade, säger Aschberg.

Publicistklubben har en bred definition av vilka som är välkomna att söka medlemskap. På hemsidan välkomnar de ”alla publicister, tidningsutgivare och reportrar, författare och forskare, bloggare, debattörer, pedagoger och journaliststudenter som medlemmar”.

Nyheter Idag-grundare ej välkommen som medlem

Men även om den formella skrivningen är bred och tolerant välkomnas i praktiken inte alla publicister och journalister. En som tidigare nekats medlemsskap är Nyheter Idag-grundaren Chang Frick med hänvisning till tidningens rapportering om invandring.

”Självklart finns det en lång rad artiklar som är oklanderliga, men då och då dyker det upp texter som misstänkliggör invandrare och flyktingar, och som innehåller obalanserad kritik”, skrev Hedenmo i sin motivering.

Frick tror att de vikande medlemssiffrorna skulle kunna bero på att Publicistklubben allt mer uppfattas som politisk. Han tar som exempel en text på klubbens hemsida där Polen, Ungern och USA:s president Donald Trump pekas ut som hot mot det fria ordet.

– De skulle likväl kunna nämna kommunistdiktaturen Kina eller islamistregimen i Iran. Men de väljer att peka på länder med tydliga högerregeringar. På samma sätt är Nyheter Idag en publikation som utmanar från höger, säger Frick.

– Att de tappar medlemmar skulle kunna bero på att de uppfattas som politiskt vänster när samhällsopinionen i stort går åt andra hållet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag