Putin är säker på att Nord Stream 2 kommer byggas

  • Onsdag 7 Dec 2016 2016-12-07
E-post 83

RYSSLAND Gasledningen Nord Stream 2 kommer att bli verklighet. Det menar i vart fall Rysslands president Vladimir Putin när han talar med press och fabriksarbetare på en rörfabrik i Chelyabinsk. Projektet kan skapa intäkter till Gotland efter att det ryska gasföretaget Gazprom vill hyra hamnen i Slite när den nya gasledningen ska byggas.

Konsortiet Nord Stream, som ägs av det ryska statliga bolaget Gazprom men även av företag som tyska Eon och nederländska Gasunie, planerar bygga en ny rörledning i Östersjön för att transportera rysk gas till Tyskland. Den nya gasledningens sträckning planeras ligga parallellt med nuvarande Nord Stream-ledning.

I Sverige har projektet kommit att bli politiskt känsligt, inte minst då Gazprom vill hyra en hamn i Slite på östra Gotland i samband med en framtida byggnation av ledningen. Moderaten Gunnar Hökmark protesterar i en debattartikel i Svenska Dagbladet mot dessa planer.

”Tillåts Gazprom att bygga sin gasledning och att göra så med Slite hamn som sin bas vore det detsamma som att göra svensk infrastruktur tillgänglig för ett företag som i praktiken får sina instruktioner från Kreml. Gotland är strategiskt viktigt för säkerheten kring Östersjön och Försvarsmakten har varit tydlig med sin oro över att en främmande makt får operera på för svenskt försvar känsligt territorium”, argumenterar Hökmark.

Men protesterna från Gunnar Hökmark verkar inte ha fått någon märkbar effekt på Ryssland. Under måndagen besökte den ryske presidenten Vladimir Putin fabriken Eterno Plant i Chelyabinsk, strax öster om Uralbergen. Där tillverkas gasrören till Nord Stream 2. Vid fabriksbesöket förklarade Putin att han hade inga tvivel om att den nya gasledningen i Östersjön kommer bli verklighet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag