Putin spänner militära muskler mot Ukraina

Rysk militär. Foto: "celesteh" CC Flickr
  • Onsdag 26 feb 2014 2014-02-26
E-post 0

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat en akut militärövning för att testa stridsberedskapen av de väpnade styrkorna över västra och centrala Ryssland. I övningen ingår trupper med fokus på säkerhet och terroristhot, rapporterar RT.

Den plötsliga militärövningen testar marktrupper, flygvapnet, luftburna trupper och flygförsvar, uppger Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu.

Putin beordrade att ”provstridsberedskap av soldater i att hantera krissituationer som hotar den militära säkerheten i landet , liksom med antiterror , sanitära och epidemiologiska eller tekniska situationer” berättade Shoigu .

Enligt försvarsministern kommer övningen, ske i två etapper från den 26 februari till 3 mars . I den andra etappen sker övningen med en ”militär motståndare” där Rysslands Norra samt Östersjöflotta deltar. Även bombrädsövningar ska genomföras.

Flera medier kopplade militärövningen med den pågående situationen i Ukraina. Samtidigt poängterar RT att övningen varit planlagd sedan ett halvår tillbaka och är en del i de massiva övningar som Ryssland genomförde förra året.

För några dagar gav USA en varning till Ryssland om att inte ingripa militärt i Ukraina.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag