Putin till attack mot ”mångkultur” och ”globala eliter”

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru
  • Fredag 28 okt 2016 2016-10-28
E-post 1496

RYSSLAND Globaliseringsprojektet och mångkulturen har misslyckats och mycket av världens elände beror på eliter med för mycket makt. Ungefär så kan man sammanfatta det tal Rysslands president Vladimir Putin höll under diskussionsforumet Valdai Club. – I huvudsak är hela globaliseringsprojektet i kris i dag och i Europa, förklarade han.

Spänningarna mellan Ryssland och västvärlden har allt annat än lugnat ner sig. Annekteringen av Krim, kriget i Syrien och den militära upprustningen från rysk sida är några av de faktorer som får Europa och USA att sätta hårt mot hårt med ekonomiska sanktioner. Det förefaller haft liten, om ens någon, effekt på Ryssland.

När Rysslands president Vladimir Putin höll tal under diskussionsforumet Valdai Club adresserade han vad han tycker gått fel efter att kalla kriget avslutats och Sovjetunionen upplöstes. Mycket av världsproblemen skyller han på globala eliter som han menar ser till sina egna intressen istället för vad som är bäst för alla människor i världen. Han passade även på att adressera mångkulturalismen.

– Spänningarna, till följd av förändringar i fördelningen av det ekonomiska och politiska inflytandet, fortsätter att växa. Ömsesidig misstro skapar en börda som begränsar våra möjligheter att finna effektiva svar på de verkliga hot och utmaningar som världen står inför idag. I huvudsak är hela globaliseringsprojektet i kris i dag och i Europa, och som vi vet, hör vi röster som nu säger att multikulturalismen har misslyckats, sade han.

Vill samarbeta mot terrorism

En del av Putins tal adresserade terrorism, ett problem som han menar är globalt och kräver internationellt samarbete för att förebygga. Frågan om terrorism har länge varit en ämne som Putin adresserar i sina offentliga framträdanden, inte minst då Rysslands officiella förklaring till de militära insatserna i Syrien sägs vara att just bekämpa terrorismen.

Och enligt Putin är det de globala eliterna i väst som har skulden för att terrorismen breder ut sig.

– De skapade och beväpnade terroristgrupper, vars grymma handlingar har skickat miljontals civila på flykt, gjort miljontals människor till fördrivna och migranter, och de störtar hela regioner i kaos, fortsatte han.

”USA är ingen bananrepublik”

Även valet i USA kom att uppmärksammas av Putin där flera bedömare anklagar Ryssland för att på olika sätt försöka påverka valutgången. Inte minst har de tusentals läckte e-mejlen via Wikileaks, som uteslutande slår mot presidentkandidaten Hillary Clinton, kommit att bli ett slagträ mot Ryssland som anklagas för att ligga bakom dataintrång.

Men anklagelsen om att Ryssland försöker påverka det amerikanska valet tar Putin lätt på.

– Jag måste fråga mig själv och jag frågar dig också, finns det någon som på allvar föreställer sig att Ryssland på något sätt kan påverka det amerikanska folkets val? Amerika är inte någon sorts ”bananrepublik”, trots allt, utan istället en stormakt.  Korrigera mig ifall jag har fel, sade han.

I en senare utfrågning från publiken uppehölls sig Putin med att beskriva hur han ser på Trump och beskrev denne som en ”enkel man”. Han underströk också att han är beredd att samarbeta med vilken presidentkandidat som det amerikanska folket än väljer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag