Putin tillbaka – Mobiliserar ryska Norra flottan

Den ryska flottans flaggskepp, Admiral Kuznetsov. Foto: Wikipedia
  • Måndag 16 mar 2015 2015-03-16
E-post 694

RYSSLAND Ryssland har på morgonen beordrat Norra flottan att snabbt mobilisera och inleda en övning som innefattar över 40 000 män och kvinnor. I väst har även landets luftlandsättningsförband satts i högsta beredskap samtidigt som Putin landat i Sankt Petersburg.

På måndagsmorgonen rapporterade nyhetsbyrån Interfax att den ryska Norra flottan beordrats till full stridsberedskap. Ordern sägs ha kommit från Vladimir Putin själv.

Den ryska Norra flottan har sitt högkvarter i Severomorsk på Kolahalvön, inte långt från vare sig Sverige, Norge eller Finland.

Enligt Interfax omfattar övningen över 38 000 soldater, 3360 markgående system, 41 ytstridsfartyg, 15 ubåtar och 110 stridsflygplan och helikoptrar. Enligt Interfax ska även luftlandsättningsförband ha satts i beredskap.

Det hela rör sig om en oförberedd beredskapsövning, liknande den som hölls i Östersjön i december förra året.

Uppgifterna om den ryska övningen kom samtidigt som världens medier i över en veckas tid spekulerat om var den ryske presidenten befunnit sig. Bland annat har det sagts att Putin kunnat vara död eller avsatt. Även det faktukm att försvarsminister Sergej Shoigu själv populariserat den oförberedda beredskapsövningen under sin tid som minister lär ha oroat en och annan säkerhetsanalytiker, särskilt då det enligt Interfax var just Shoigu som uttalade sig till media om den ryska beredskapsövningen.

Den ryske presidenten rapporteras dock ha återvänt från var han nu befunnit sig sedan den 5:e mars.

Ubåtarna kan bära kärnvapen

Av de 15 ubåtar som deltar under övningen kan flera bära på ballistiska robotar som i sin tur kan bära på kärnvapen.

I Norra flottan återfinns även ryska flottans flaggskepp och tillika enda hangarfartyg, Admiral Kuznetsov.

Att man även valt att beordra ryska luftlandssättningsförband, VDV, att inta full stridsberedskap kan tyda på att även andra branscher i det västra militärdistriktet ska mobiliseras, däribland Östersjöflottan.

– Den viktigaste uppgiften är att utvärdera de väpnade styrkorna i den Norra flottans kapacitet att fullgöra sina uppgifter som är att ge militär säkerhet åt den Ryska federationen i Arktis, sa försvarsministern enligt Sputnik News.

Norra flottan ett hot mot Nordeuropa

Under kriget i Ukraina har de ryska oförberedda beredskapsövningarna blivit en återkommande källa till oro, både för Ukraina och Nato.

Ryssland har visat att man blixtsnabbt kan mobilisera stora delar av sin försvarsmakt och bedömare är rädda för att en stor beredskapsövning i själva verket kan användas för att maskera ett faktiskt militärt anfall.

Under Kalla kriget utgjorde Norra flottan ett enormt hot mot USA:s möjligheter att skeppa förstärkningar över Atlanten i händelse av fullskalig väpnat konflikt mellan väst och öst.

De nordliga flygbaserna i Nato-landet Norge spärrade dock av utloppet till Atlanten och förhindrade flottan från att göra ett utbrott. Istället krävs en fullskalig markinvasion av två andra stater i Norden, alternativt en amfibisk operation, för att kunna slå mot de norska baserna.

På och i närheten av Kolahalvön finns även två motoriserade brigader samt en rysk marininfanteribrigad utgångsgrupperad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag