Putins utspel om USA, IS och Turkiet – ”Allah har tagit deras förstånd”

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Youtube/RT
  • Torsdag 3 Dec 2015 2015-12-03
E-post 3226

RYSSLAND Den ryske presidenten Vladimir Putin gick vid ett TV-sänt tal till nationen under torsdagen till attack mot såväl USA, islamistiska terrorister och den turkiska regeringen. – Allah har tagit deras förstånd, sade han om regeringen i Turkiet.

Putin inledde sitt tal med att tala om den militära insatsen i Syrien där ryskt stridsflyg bombar islamistiska rebellgrupper. Därefter tog han upp det ryska attackplan som förra veckan sköts ned av Turkiet, rapporterar RT.

– Vi har Elena Peshkova och Irina Pasinich med oss här idag. De förlorade sina män i detta krig mot terrorismen, vi är tacksamma till er och våra hjältars föräldrar, sade han medan åhörarna började applådera.

Därefter hölls några tysta och högtidliga sekunder av eftertanke för de döda soldaterna innan Putin fortsatte att tala om den terrorism som drabbat Ryssland tidigare och hur landet kämpat mot islamistisk terrorism sedan 1990-talet.

”Allah har tagit deras förstånd”

Om nedskjutningen av det ryska planet sade Putin att han inte förstår varför turkarna gjorde det.

– Bara Allah vet varför de gjorde det tror jag, sade han och tillade därefter till rungande applåder:

– Jag gissar att Allah bestraffat den styrande eliten i Turkiet genom att ta ifrån dem deras förstånd.

Han sade även att Ryssland kommer att agera ansvarsfullt , men samtidigt inte glömma vad Turkiet gjort.

Lade skulden för asylkaos och terrorism på USA

Under sitt tal lade Putin skulden för såväl asylkaos som islamistisk terrorism på USA.

– Gränser är öppna och världen bevittnar massförlyttningar av befolkningar från land till land. I länder i Mellanöstern som Irak, Libyen och Syrien, där det fram till nyligen såg ganska bra ut, råder det nu en anarki som hotar hela världen, sade han innan han med en tydlig syftning på USA tillade:

– Vi vet varför det hände. Vi vet vem det var som bestämde sig för att byta ut regeringarna i de länderna för att införa sin egen dagordning. De satte oss i denna röran, de förstörde de staterna och distanserade sig sedan från situationen. De banade väg för extremism och terrorism.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag