”Quislingar” – stor ilska mot Annie Lööf

Stor besvikelse mot Annie Lööf. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 11 jan 2019 2019-01-11
E-post 1793

”Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig”, skriver Sara Skyttedal (KD) på Twitter samtidigt som hon publicerar en valaffisch med Centerledaren. Nu möter Annie Lööf hård kritik och svekdebatt i sociala medier efter att det står klart att hon tänker ge sitt stöd till en socialdemokratisk regering.

Under en presskonferens på fredagen kom så beskedet. Centerpartiet tänker ge sitt stöd till Socialdemokraterna och Stefan Löfven för att forma nästa regering. Som en förutsättning för att ge Socialdemokraterna sitt stöd har Centerpartiet ställt krav på en rad liberala reformer som nu S går till mötes.

Men i valrörelsen förklarade Lööf flera gånger att hon går till val med Alliansen och att moderatledaren Ulf Kristersson är hennes statsministerkandidat. Med dagens besked anklagas Lööf av flera borgerliga gräsrötter för att svika det kanske största löftet i valrörelsen. Och det är stundtals hårda ord och omdömen som fälls över centerledaren.

”Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig”, skriver Sara Skyttedal (KD) på Twitter tillsammans med en bild från en valaffisch ur valrörelsen. Även moderaternas rättspolitiske talespersom Tomas Tobé riktar kritik via Twitter mot centerledarens besked som han kallar ”djupt tragiskt för Sverige”.

Liknande kritik kommer även från flera gräsrötter som uttrycker sitt missnöje i sociala medier. En vanlig uppfattning är att Lööf sviker sina väljare men även de borgerliga partierna, i synnerhet M och KD. Även ett tidigare utspel från Annie Lööf återupprepas i sociala medier där centerledaren lovade att hon hellre äter upp sin högra sko än blir stödhjul åt Socialdemokraterna.

Under presskonferensen fick också Lööf frågan om vad hon säger till de gräsrötter som uppfattar dagens besked som ett svek.

– Jag är medveten om att det här kommer inte hyllas av alla. Men jag tror att alla som följt detta under fyra månader kan se att jag verkligen försökt hitta en lösning där Alliansen kan hålla ihop och få på plats en Alliansregering. Jag är ganska övertygad om att många av våra centerväljare såg framför sig en lösning på regeringsfrågan där varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna får politiskt inflytande, svarade Lööf.

Nyheter Idag söker centerledaren för en kommentar om hur det blir med att äta upp skon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag