Rabbinens krav: Europas judar måste beväpnas

Med en Glock 17 under kudden sover man gott om natten. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 17 feb 2015 2015-02-17
E-post 214

BELGIEN Två brutala terrordåd på mycket kort tid har gjort att Europas judar börjat oroa sig för sin egen säkerhet. Nu kräver en belgisk rabbin att hans folk ska få rätten att själva beväpna sig för att mota terroristerna i grind.

Kort efter Parismassakern skickade den belgiske rabbinen Menachem Margolin ett brev till regeringarna i EU där han bad dem att lagstifta om att ge judar särskilda rättigheter att bära vapen. Någon respons fick han aldrig, men efter terrorattentatet i Köpenhamn tänker Margolin nu försöka igen.

Menachem Margolin är generaldirektör för Rabbinical Centre of Europe. Tillsammans med den judiska paraplyorganisationen European Jewish Association har han fördömt terrorattackerna i Paris och Köpenhamn, och krävt att judar i Europa ska ges rätten att försvara sig själva med handeldvapen.

– Regeringen är oförmögen att försvara sina medborgare, säger Margolin till amerikanska Newsweek.

Förslaget som framförs i brevet går ut på att låta utsedda individer i judiska församlingar få bära vapen för att kunna skydda sig både sig själva och allmänheten mot terrorister. Dessa särskilt utvalda bör även tränas i självförsvar, menar Margolin.

Judar bara början

Den bästa lösningen på problemet skulle enligt Margolin vara att Europas regeringar själva erbjöd den kvantitet polisskydd som behövs, men i dagsläget tycks det vara en omöjlighet. Rabbinen menar att nödlösningen då måste bli att medborgarna beväpnar sig själva.

Även om både Parismassakern och attacken mot yttrandefrihetsmötet i Köpenhamn mynnade ut i attacker mot just judar, tror Margolin inte att icke-judar skulle sitta säkert.

– Det börjar med judar, men det kommer inte att sluta med judar, varnar rabbinen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag