Rädda jobben: M:s nya stödpaket – 100 miljarder i månaden: ”Man måste våga ta i”

Foto: SVT
  • Tisdag 7 apr 2020 2020-04-07
E-post 348

STOCKHOLM Sverige behöver göra mer för att rädda svenska jobb och företag. Det sade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff i riksdagen på tisdagen. Partiet lanserar förslag om kraftigt utökat statligt stöd till korttidspermitteringar och tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter. – Vi måste se till att lönsamma företag också överlever den här akuta fasen, sade Svantesson.

Moderaternas 3 förslag

• Helt slopade arbetsgivaravgifter i april och maj (för alla arbetsgivare, även kommuner och regioner)
• Möjliggör korttidspermittering på heltid – staten betalar 75 procent, arbetsgivaren resten.
• Staten kompenserar företag som fått inkomstbortfall genom att ta fasta kostnader. Gäller företag som fått minst 30 procents inkomstbortfall under april och maj. Som fasta kostnader räknas exempelvis löner, lokalhyror och försäkringar. Det här stödet ska räknas av mot andra stödåtgärder som exempelvis korttidspermitteringar.

– Den här krisen har slagit rakt in i ekonomin på ett sätt som vi aldrig tidigare har sett. Vi befinner oss just nu i den kanske mest akuta fasen av den här krisen, sade Elisabeth Svantesson.

Hon beskrev läget som ”nattsvart” för många företag och att läget kommer att bli ännu värre de kommande veckorna.

– Vår målbild är att vi måste se till att lönsamma företag överlever den här akuta fasen, att de övervintrar. Gör vi inte det, räddar vi inte dem nu i så hög utsträckning som möjligt, då kommer kostnaderna att bli så mycket större senare när den akuta fasen är över.

– Man måste våga ta i.

– Våga prioritera här och nu för att kostnaderna inte ska bli högre senare, sade Svantesson som kritiserade finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringens krispaket och att de varit i allt för hög utsträckning inriktade på olika former av lån.

– Vi menar att de tagit i för lite, sade Svantesson som också menade att Sverige sticker ut bland Nordens länder med magra stödinsatser.

– Många av våra grannländer gör mer för att rädda jobben.

Moderaterna föreslår att korttidspermitteringarna under en begränsad tid utökas så att företag kan permittera anställda på heltid och att staten då tar 70 procent av lönekostnaden. I dag kan företag permittera en anställd upp till 60 procent och måste betala en större del av lönekostnaden.

M vill också slopa arbetsgivaravgifterna helt under april och maj. Hittills har regeringen sänkt avgifterna en del. Svantesson menar att ett tillfälligt avskaffande är ett enkelt sätt att snabbt hjälpa många.

Det tredje förslaget från M är att staten kompenserar intäktsras för företag genom att ta delar av de fasta kostnaderna för företag som fått intäktsras med minst 30 procent under april och maj. Som fasta kostnader räknas bland annat löner, lokalhyror och försäkringar.

– Man gör det i Norge, man gör det i Danmark, sade Svantesson.

Satsningarna kommer innebära att statsskulden ökar och beräknas kosta ungefär 100 miljarder per månad. Svantesson menade att kostnaderna för att avstå blir högre.

– Kostnaderna… med ännu fler varsel och uppsägningar. De kommer att bli så ännu mycket större, sade hon.

Vi behöver ditt stöd nu

Nyligen meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att mediebranschen ska få ännu mer pengar i bidrag. Nyheter Idag har valt att stå utanför bidragssystemet och förlitar oss på att ni läsare tycker att vi behövs, och vill stödja vår journalistik.

Nu behövs det mer än någonsin.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag