Radikal klimatrörelse med kopplingar till Greta Thunberg limmade fast sig på flygplan

Foto: Flickr
  • Tisdag 30 jun 2020 2020-06-30
E-post 981

ÄNGELHOLM En grupp aktivister hindrade på måndagskvällen ett plan från att lyfta på Ängelholms flygplats. En av aktivisterna gick så långt att hon limmade fast sig på planet.

Flygplatsens vd Christian Zeise säger till Kvällsposten att det handlade om fem aktivister i 20–30-årsåldern som hade köpt flygbiljetter och därmed kunde komma nära planet. När de skulle borda planet inleddes aktionen och det var då en kvinnlig aktivist limmade fast sig på planet.

– Hon hade lim på händerna och satte dem på planets nos. När jag frågade om det så sa hon att hon inte hade tänkt på hur hon skulle komma loss utan trodde att polisen skulle ha mirakelmedicin, säger Christian Zeise.

Planet, som skulle ha avgått 19.25 mot Arlanda, blev en dryg timme försenat. De som försökte stoppa planet har identifierats av polisen och är nu misstänkta för brott mot luftfartsförordningen. Ytterligare ett antal aktivister fanns i terminalbyggnaden och de misstänks för skadegörelse efter att ha gjort åverkan på inredningen.

Christian Zeise berättar att aktivisterna hade en banderoll med texten ”rädda miljön”. Extinction Rebellion har tagit på sig aktionen – en radikal rörelse som förespråkar civil olydnad och som har kopplingar till klimatprofilen Greta Thunberg.

Bland annat talade Thunberg vid det event där rörelsen bildades, ”Declaration of Rebellion” på Parliament Square i London den 31 oktober 2018.

– Vi kan inte rädda världen genom att spela efter reglerna. Därför måste reglerna ändras. Allt måste ändras. Och det måste börja i dag. Så till alla er därute, det är dags för civil olydnad, det är dags att göra uppror (time to rebel), sade hon.

Läs även: Kommunfullmäktige i Umeå avbröts av radikal organisation med kopplingar till Greta Thunberg

Läs även: Greta Thunberg tillbaka i rampljuset – deltar i panel om coronavirus

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag